Kaunovaara

Kaunovaaran tila on rakennettu 1912. Päärakennus on kaunis suuri punainen talo, jonka vanhat hirsiseinät ovat nähneet hyviä ja huonoja aikoja. Mikään pramea kartano se ei ole, mutta aivan liian suuri yhden ihmisen asuttavaksi. Ennen talossa on asunut monta sukupolvea, kunnes Kaunovaaran suku siirtyi pikkuhiljaa vuosikymmenten saatossa kaupunkiin. Ensin taloon muutti yksin nuori emäntä, pari kissaa ja koira. Vähitellen mukaan on siirtynyt isäntä, Matti, joka hoitaa tallihommia nykyään täysillä mukana. Kolmantena hommassa mukana pyörii Elli, nuorten hevosten ratsuttajana ja tallin kisatiimin vetäjänä. Lisäkäsiä tarjoavat lähiympäristön heppanuoret, joiden kanssa kerhotoiminta aloitettiin tallilla tammikuussa 2018. Kerhoa vetää tallin vakiokasvoksi muodostunut Kaisa, joka opiskelee ratsastuksenohjaajaksi.

Hiekkarata saatiin valmiiksi syksyllä 2016. Helmikuussa 2017 saimme vihdoin käyttöön ikioman maneesin! Harrastusmahdollisuudet ovat nyt monipuoliset eikä huonokaan sää haittaa treeniä.

koriste koristekoriste

Talli

Entisen maitotilan suuri navetta on kunnostettu hevosten asuttavaksi ja kaikki direktiivit täyttäväksi. Ulkokuori on ainoa alkuperäinen asia mikä navettaan jäi. Sisältä navetta on pistetty kokonaan uusiksi. Modernin tallin mukavuus ja helppous piilotettuna kauniiseen vanhaan navettaan. Tallista löytyy kaikki tarvittava, pesupaikkaa ja kuivaushuonetta myöten. Mikään luxustalli meidän talli ei kuitenkaan ole. Pitkään kestäneen remontin jälkeen juokseva vesi tosin tuntuu luxukselta.

Tallipihasta löytyvät hiekkatarhat, joissa hevoset voidaan tarhata pienempinä laumoina. Kaunovaaran asukkaat viettävät mahdollisimman paljon aikaa ulkona, tallissa hevosia ei seisoteta turhaan. Laitumet ovat käytössä myös suuren osan vuodesta, jolloin hevosia voidaan pitää myös suuremmissa laumoissa. Varsinkin tammat ja nuoriso pidetään mielellään suuremmissa laumoissa. Päärakennuksen keittiöstä aukeaa näkymä tallipihaan, joten kahvikupposen ääressä voi tarkkailla tarhailevia hevosia. Toiselta puolelta taloa aukeaa näkymä tammojen laitumelle, joten kesäisin on helppoa pitää silmällä varsovia tammoja. Pienemmällä metsälaitumella aivan talon vieressä tammat ja varsat saavat ulkoilla valvovien silmien alla pitkin vuotta.

Orit laiduntavat isommalla metsälaitumella, jossa tekemistä ja peuhaamista riittää koko kesäksi. Nuoriso saa samalla harjoitella tasapainoaan, jotta Kaunovaarasta löytyy jatkossa varmajalkaisia maastoratsuja.

koriste koriste koriste

Kenttä ja maastot sekä maneesi

Kenttä rakennettiin tallin taakse suurelle pellolle. Kentän tekeminen vaati paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta kaikki vaiva palkittiin kun saatiin ikioma valaistu, aidattu ja hyväpohjainen kenttä käyttöön. Estekalustoa on rakenneltu samalla pikkuhiljaa, jotta hevoset saisivat mahdollisimman monipuolista liikuntaa. Emännän haaveissa siintää myös pyöröaitauksen rakentaminen, mutta se on ollut pakko jättää vielä suunnitelmista pois. Maneesihaave toteutui vihdoin helmikuussa 2017 kun saimme ikioman maneesin käyttökuntoon! Tilavassa, valoisassa ja ennenkaikkea suojaisassa maneesissa mahtuu ratsastamaan leveästi eikä ruuhkaa ole päiväsaikaan. Parina iltana viikossa olemme antaneet tilaa myös lähialueiden muille ratsastajille. Yksittäisiltä ratsastajilta emme peri vuokraa tällä hetkellä.

Kaunovaaran tilalta löytyy hyvät maastot ja lähitienoilla on lukemattomat määrät hiekkateitä, metsäpolkuja ja vaellusreittejä. Maanomistajien kanssa on tehty sopimuksia hevosten kanssa liikkumisesta, joten tallin ilmoitustaululta löytyvästä kartasta pystyy helposti tarkistamaan missä saa ratsastaa. On myös muutamia paikkoja, joihin emme ole hevosten kanssa tervetulleita. Pysymme meille sallituilla reiteillä ja niissä riittää varmasti tutkittavaa ratsastajille.

Koristekuvat © AK