Perustiedot


kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Nimi: Rothwell Kleopatra "Petra" Syntynyt: 13.09.2014 (22v., täytti 4v. 13.12.2014)
Rotu & skp: New Forest & Tamma Säkä: 139cm
Rekisterinumero: VH16-027-0034 Väri & Merkit: Punaruunikko
Kasvattaja: Adrew Rothwell, Iso-Britannia Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Esteratsastus Koulutustaso: KoHeB, Re110cm

Arvonimet

Palkittu toukokuun KTK tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 16+17+17+16=66p.
Palkittu huhtikuun ERJ tilaisuudessa ERJ-I palkinnolla pistein 7+7+7+47+19+20+9,5=102,5p.


Luonne

Petra on perusluonteeltaan mukava, sympaattinen ja ihmisläheinen. Sillä on aina kaviot maanpinnalla ja hyvä motivaatio työntekoon. Petra odottaakin usein hakijaa portilla vastassa ja lähtee innokkaasti työhön säällä kuin säällä. Se on rehellinen poni, jolla ei ole pahoja tapoja hoitaessa tai hoitotoimenpiteissä. Tallissa Petra tosin viihtyy omissa oloissaan, eikä välttämättä katso häirintää ruoka-aikaan hyvällä. Muutoin Petra on kuitenkin kiinnostunut kävijöistä ja tulee katsomaan ovelle kuka on tulossa. Taskut tutkitaan aina innokkaasti myös, saattaahan sinne olla joskus jäänyt epähuomiossa jokin herkkupala.. Uusia hevostuttavuuksia kohdatessaan Petra on hieman arka, mutta kun saa aikaa tutustua siitä kyllä useimmiten on ollut kaikkien kaveriksi. Tallissa tamma on aina hyväkäytöksinen ja odottaa ruoka-aikanakin omaa annostaan hiljaa ovella höristen. Petralla ei ole liikoja luuloja itsestään myöskään laumassa, vaan se on nöyrä tullen toimeen niin tammojen kuin ruunienkin porukassa. Petra on kiltti poni, mutta saattaa joskus uteliaisuuttaan pyöriä karsinassa sen verran, että on helpompi laittaa kuntoon ja harjailla sidottuna. Petra antaa hyvin kiinni tarhasta ja laitumelta tullen usein hakijaa vastaankin.

Ratsuna Petra on yhteistyöhaluinen, energinen ja toimii parhaiten pienin avuin, joiden välissä käytetään tarvittaessa paljon puolipidätteitä vauhtia kontrolloimaan. Se on rauhoittunut paljon iän myötä, mutta yhä Petrassa riittää virtaa treenatessa, etenkin sen leipälajissa esteillä! Vauhdikkuudestaan huolimatta Petra on esteilläkin kevyt ratsastaa ja kääntää. Koulupuolella se ei ole mikään automaatti suoranaisesti, mutta kuuntelee kyllä kohtalaisesti apuja perusasioissa myös vähemmän ratsastaneilla. Kokeneemman ratsastajan alla tammasta löytyy myös tarvittaessa koulupuolelle liikettä ja muotoa. Nöyrä poni kuuntelee myös lasten kanssa pidätteitä ja apuja, mutta ei sovi kovin aroille ratsastajille vauhdikkuutensa vuoksi. Esteradalla tamma suorittaa yleensä parhaina päivinä huippuaikoja, kunhan ratsastaja pitää vauhdin kontrollissa. Maastossa tamma toimii hyvin sekä yksin että porukassa, se on tallin maastovarmimpia hevosia ja Petran kanssa on kiva kiertää rankan työviikon päätteeksi tuttuja ja uusiakin maastolenkkejä. Petra on luottoratsu maastossa, joka ei säpsähtele pahemmin ja pysyy laukassakin käsissä, vaikka vauhtia onkin. Petra tykkää myöskin uida kesäisin.

Hoitotoimenpiteet sujuvat tamman kanssa ongelmitta ja iän myötä kengittäjänkään ei tarvitse enää olla niin vauhdikas liikkeissään, vaan Petra malttaa seisoa kengityksessä jo pidempiäkin aikoja. Eläinlääkärin kanssa tamma on toisinaan ongelmia pistämistä vaativissa toimenpiteissä, mutta senkin suhteen se on iän myötä kyllä jo parantunut, kunhan sen kanssa toimitaan rauhallisesti. Trailerissa Petra kulkee ongelmitta ja rauhallisesti, mutta sen saaminen sinne yksin voi tuottaa toisinaan ongelmia. Yleensä Petra lastataankin kaverin perässä tai sitten se kulkee autossa, jonne tamma on helpompi saada. Kisapaikoilla Petra nauttii tunnelmasta ja viihtyy huomion keskipisteenä. Sillä on rautaiset kisaponin hermot, eikä se pahemmin välitä hälinästä tai muiden törttöilystä. Petra ylittää ongelmitta myöskin erikois- ja maastoesteet.
C: Jannica


Sukutaulu

i. Torhwell Monsieur
, cm, ko, recm
ii. Rothwell Je t'Aime
, cm, ko, recm
iii.
, cm, ko, recm
iie.
, cm, ko, recm
ie. Alwaus Yours B
, cm, ko, recm
iei.
, cm, ko, recm
iee.
, cm, ko, recm
e. Charlbury Mon Cheri
, cm, ko, recm
ei. Elvis
, cm, ko, recm
eii.
, cm, ko, recm
eie.
, cm, ko, recm
ee. Kiowa Jewel
, cm, ko, recm
eei.
, cm, ko, recm
eee.
, cm, ko, recm

i. Torhwell Monsieur oli 140cm newforestponiori, jonka kasvattajan lapset ristivät lempinimellä Monsteri. Punarautias ori ei kuitenkaan nimestään huolimatta ollut pahaluontoinen, päinvastoin. Monsieur oli lempeä ja hyvin käyttäytyvä poni. Helpon käsiteltävyyden takia Monsieuria hoiti usein lapset, mutta selkään sen sijaan päästettiin vain kokeneemmat nuoret. Esteet nähdessä ori keräsi kierroksia ja muuttui tikittäväksi aikapommiksi. Monsieur kilpaili esteratsastuksen parissa 110cm radoille asti ja virheettömän suorituksen saadessaan sijottui varmasti. Ori oli kuitenkin hieman huolimaton jaloistaan kun vauhtia kiihtyi mittariin liikaa ja puomeja tippui täten maantasalla harmittavan usein. Monsieuria käytettiin jalostukseen säästeliäästi, eikä varsoja syntynyt yhdeksää enempää. Jälkikasvu peri hyvin hyppykykyä ja isästään poiketen, varsat olivat hyvin tarkkoja jaloistaan. Monsieur lopetettiin jo valitettavasti 20-vuotiaana, kun ori sairasti pahan kuumetaudin ja kunnon romahdettua, ei sitä saatu enää nostettua toivotulle tasolle. Ori oli tarjolla jalostukseen kuolemaansa saakka.
ii. Rothwell Je t’Aime alias Ami oli punaruunikko, 148cm korkea newforestponiori. Paksu kaulainen ja jykevärunkoinen ori ei jäänyt koskaan huomaamatta, sillä Ami oli varsin äänekäs poni, eikä keltään varmana jäänyt huomaamatta tämän olevan ori. Luonteeltaan Ami oli kuitenkin kiltti käsitellä ja kuuliainen ratsastaa, vaikka joskus saattoikin yrittää luistaa hommista. Ori oli parhaimmillaan esteradoilla, sillä liikkeiltään Ami ei ollut mikään kummoinen, ponnistusvoimaa sen sijaan oli runsaasti. Ori kilpaili parhaimmillaan 110cm radoilla, mutta pääpainotteisesti Ami meni hieman pienempiä luokkia. Ori ei ollut aina kovin tarkka jaloistaan ja otti puomeja alas silloin tällöin, kieltoja ei sen sijaan tullut lainkaan. Jalostukseen Amia yritettiin tarjota kilpailu-uran aikana sekä sen jälkeen, mutta koska tulokset eivät olleet parhaat mahdolliset, ei tammoja suuren suuria määriä tullut. Edulliset astutustarjoukset sen sijaan vetivät hieman aloittelevia ponikasvattajia astuttamaan tammojaan ja loppujen lopuksi varsoja syntyi viisitoista. Ori periytti vahvasti punaruunikkoa väritystä sekä hyppytekniikkaa, vaikka se ei aivan parhaasta päästä ollutkaan. Ami jouduttiin lopettamaan 23-vuotiaana vanhuuden tuomiin terveysongelmiin.
ie. Alwaus Your B, lyhyemmin kutsuttuna vain Alwaus oli tummanrautias, tuuheatukkainen newforestponi, jonka varmana jokainen Ison-Britannian poninäyttelyissä käynyt tiesi. Tamman omisti näyttelyistä innostunut vanhempi naishenkilö, joka kierrätti Alwausia ympäri maata rotunäyttelyissä, eikä turhaan. Tamma oli rakenteeltaan erittäin hyvä, minkä ansiosta ensimmäisiä palkintoja suorastaan sateli. Omistaja hankki Alwausille muutamaksi kaudeksi poniratsastajan kilpailemaan koulu- ja esteratsastuksessa. Rohkean, kiltin ja reippaan luonteensa ansiosta tamma oli tasainen suorittaja, vaikkei palkintosijoille usein yltänyt. Kun kilpailutuloksia oli riittävästi, päätti omistaja kantakirjata Alwausin. Palkinnoksi tuli ykkönen, joka ei tietenkään yllättänyt omistajaa, olihan tamma saavuttanut näyttelykehissä melkeinpä kaiken, minkä yksi poni pystyy saavuttamaan. Jalostuskäyttöön Alwaus siirtyi 12-vuotiaana, mutta varsoja syntyi valitettavasti vain yksi. Synnytys oli tammalle hankala, eikä omistaja halunnut ottaa uusia riskejä. Alwaus lopetettiin 25-vuotiaana kun vanhuus toi jäykkyyttä, joka vaikeutti tamman liikkumista liikaa.

e. Charlbury Mon Cheri alias Cheri oli pienikokoinen, tummanruunikko, vain 135cm korkea newforestponitamma, jolta ei puuttunut luonnetta. Hoitaessa ja käsiteltäessä tamma oli itse enkeli, eikä tehnyt pahaa kärpäsellekkään, mutta ratsuna Cheri toi haasteita eteen kymmenen ongelmaponin edestä. Tamma oli erittäin tarkka ratsastajan istunnasta ja mikäli selässä oleva istui hiukan liian etu- tai takakenossa, puristi jaloilla tai muuten vain ei ollut hyvässä tasapainossa, ei Cheri liikkunut. Jos ratsastaja osasi istua ja pääsi työskentelemään ponin kanssa, tuli lisää haasteita eteen, sillä jos tamman halusi saada kulkemaan nätisti, vaati se ahkeraa tunnin työskentelyä. Silloin kun Cheri kuitenkin kulki, se ei todellakaan jättänyt ketään kylmäksi. Pienestä koostaan huolimatta liikettä oli myös samaisen kymmenen ponin lauman edestä ja hyppykykyäkin löytyi. Tamma ei kuitenkaan koskaan käynyt kilparadoilla, johtuen siitä, että tarpeeksi pientä ja Cherin mielestä täydellistä ratsastajaa oli vaikea, miltein mahdotonta löytää. Sen puolesta jalostuskäyttöön tamma oli varsin soveltuvainen ja varsoja syntyi seitsemän kappaletta. Cheri periytti hyvin laadukasta liikettään ja hyppykykyään, mutta sen sijaan ja myös kaikkien onneksi, jälkeläiset eivät olleet yhtä itsepäisiä kuin emänsä. Tamma kuoli jo valitettavasti 17-vuotiaana kaasuähkyn takia.
ei. Elvis oli nimensä mukaan Elvis isolla E:llä kirjoitettuna. Se ei koskaan jättänyt ilmoittamatta paikalla oloaan, oltiin sitten tallin käytävällä, tarhassa, kentällä tai kisapaikalla. Musta, pystyharjainen ja 144cm korkea ori oli näyttävän näköinen sekä myös varsin näppärä esteponi. Elvis pääsi kilparadoille nuorena ja kisakin useamman kauden esteratsastuksessa tasolla 110-120cm, sijoittuen tasaisesti. Elvis oli kuitenkin luonteeltaan tarkka ja vaati ratsastajalta tilaa, eikä ori sietänyt lainkaan kylkiä potkivia, ohjista repiviä tai esteelle tyrkkijöitä. Mikäli ratsastaja ratsasti turhan suuri eleisesti, Elvis veti liinat kiinni ja lopetti yhteistyön tekemisen. Käsiteltäessä ori oli kuitenkin hyväluontoinen ja helppo, vaikka ei ratsuna samoja puolia omistanutkaan. Jalostuskäyttöön Elvistä tarjottiin jonkin verran, mutta ailahteleva luonne ei erityisemmin houkuttanut ponitammojen omistajia. Varsoja syntyi kuitenkin 17 kappaletta, joista näkyi selvästi isän kapasiteetti, mutta myös luonne. Orin varsoja myytiin paljon halvalla hinnalla, sillä vaikka laatua jälkeläisissä oli, eivät ne poniratsastajien vanhempia kiinnostaneet ongelmallisen luonteen takia. Elvis muuttui vanhemmiten entistä vaikeammaksi ratsastaa, minkä takia se vietti viimeiset vuotensa orivarsojen kanssa pihatossa. Orille tuli myöhemmällä iällä hammasongelmia, minkä seurauksena Elvis jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana.
ee. Kiowa Jewel oli rautias, 139cm, kultaisen luonteen omaava newforestponitamma. Jewel asusti koko ikänsä kotitilallaan ja toimi omistajaperheen jokaisen neljän lapsen ensimmäisenä kilpaponina. Tamma oli luonteeltaan täyttä kultaa, niin käsiteltävyyden kuin ratsastettavuuden puolesta. Jewel omisti tasaiset liikkeet, se oli ratsastaessa äärimmäisen kuuliainen ja kaiken lisäksi esteratsuna varma ja reipas menijä. Tamma kilpaili helpoissa koululuokissa sekä esteillä korkeimmillaan metrin radoilla, tuoden ratsastajan aina maaliin. Jewel ei ollut erityisen ketterä tai nopea esteponi, mutta koulupuolella tammalla oli kiitettävän tasoiset liikkeet. Koska kilpailukausia Jewelille kertyi monia, sai se myös ruusukkeita muutaman pahvilaatikollisen verran. Siitoskäyttöön tammaa yritettiin käyttää, mutta koska varsoja yritettiin vasta myöhemmällä iällä, tiineytyi Jewel huonosti. Jälkeläisiä syntyi vain kaksi, eikä kummassakaan ollut erityisemmin Jeweliin viittavia piirteitä. Molemmat varsat perivät selvästi niin luonteen kuin kyvytkin isän puolelta. Jewel kuoli 26-vuotiaana omaan karsinaansa sydänkohtauksen takia.
C: Oona

Jälkeläiset


s. 02.12.2015 t. Fame's Noella (i. Crawford Freddie)
s. 29.08.2016 o. Fame's Leopold (i. Jefton's Lionblaze)
s. 10.03.2020 t.Fame's Afrodite (i. Brandybuck)
s. 13.04.2020 t.Fame's Kornelia (i. Ichor)
s. . (i. )

Päiväkirja & valmennukset

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana serena
Vaikka tarkoitus oli tutustua suomalaiseen ponikasvatukseen ja siinä hommassa olikin Frida briteistä tulleita vieraitaan hyvin isännöinyt, ajautui keskustelun kulku väistämättä myös rodun kotimaiseen kasvatustyöhön, etenkin Famessa vaikuttavien tuontiponien osalta. Rothwell Kleopatra –nimisen tamman karsinasta Chastitya mulkoili aavistuksen epäluuloinen, mutta ehdottoman utelias silmäpari. Punarautias vaikutti levottomalta; kuopsutti, nakkeli niskojaan ja antoipa kuulua pari vaativaa hörähdystäkin. Frida selitti Petraksi kutsutun ponineidin olevan sitä säpäkämpää laatua eikä se ollut vielä sille päivää päässyt liikkumaan. Säpäkkä on tietenkin sellainen sana, että ilman muuta tamma alkoi Chastitya kiinnostamaan, puhumattakaan siitä, että Petran kasvattaja oli nimenä naiselle tuttu minkä lisäksi löytyi sieltä suvusta pari muutakin aiemmin kuultua nimeä. Chastity menikin tervehtimään tätä brittiponia ihan henkilökohtaisesti, kertoen samalla, että oli joskus itse asiassa itsekin harkinnut vakavasti jotakin saman kasvattajan tammaa. Petra nuuski vierasta ihmistä pienen matkan päästä, selvästikin miettien mikä ihmeen muukalainen hänen turvapaikkaansa oli tunkeutunut. Chastitylle tällainen pieni vieraskoreus oli yleensä pikemminkin plussa kuin miinus, ja hetken kuluttua Petra itse asiassa astuikin askeleen eteenpäin tekemään tarkempaa tuttavuutta. Tamma suvaitsikin rapsuttelut alkukankeuden jälkeen kauniisti ja tuuppi Chastityn kättä jo varsin vaativasti, kuin ilmoittaen, että nyt pitäisi lähteä jo jotakin touhuamaan. Oli sanomattakin selvää, ettei tätä ponia oltu tehty pihakoristeeksi tai puskaratsuksi, vaan se kaipasi vauhtia ja toimintaa. Sitä Petralle oli onneksi pian jo luvassa, joten naiset jättivät rautiaan puhisemaan karsinaansa ja jatkoivat muiden ponien pariin.

Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 44kpl, voitot boldattu.
kutsu - VSN - nf tammat - 3/11, RCH
28.06.2020 - kutsu - NJ - ponit - 7/12, irtoSERT
11.04.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 5/30
13.04.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 3/30
08.04.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/30
09.04.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
10.04.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/30
15.04.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
15.04.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
01.05.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/30
03.05.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/30
04.05.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/30
09.05.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/40
08.05.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 1/30
26.04.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 1/30
29.04.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 1/30
30.04.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 4/30
24.05.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 4/30
27.05.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/30
02.05.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 6/40
02.05.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/40
07.05.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/40
09.05.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 2/40
29.02.2016 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 7/170
28.06.2016 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 14/276
30.04.2016 - kutsu - ERJ CUP - 100cm - 7/235
15.07.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 3/30
18.07.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 3/30
23.07.2016 - kutsu - ERJ - 100cm - 2/30
01.06.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/30
01.06.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/30
02.06.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 2/30
03.06.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/27
06.06.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
07.06.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/30
09.06.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
10.06.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/30
21.07.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
22.07.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
24.07.2016 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/30
31.12.2016 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 4/134
31.10.2018 - kutsu - ERJ CUP - 100cm - 1/144
30.04.2019 - kutsu - ERJ CUP - 100cm - 6/127
30.04.2020 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 7/103
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!