Perustiedot


Sarpa

Nimi: Fencrow Precious "Penni" Syntynyt: 12.12.2013 (17v., täytti 4v. 12.01.2014)
Rotu & skp: New Forest Tamma Säkä: 134cm
Rekisterinumero: VH14-027-0164 Väri & Merkit: Voikko
Kasvattaja: Fencrow Farm, Nerian Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Kouluratsastus Koulutustaso: KoHeA, Re60cm

Arvonimet

Palkittu helmikuun KTK tilaisuudessa KTK-II palkinnolla pistein 19+19+19+20=77p.
Palkittu toukokuun KRJ tilaisuudessa KRJ-II palkinnolla pistein 7+47+20+20+5,5=99,5p.
VIR MVA Ch myönnetty 05.12.2020

Luonne

Fencrow Precious, tutuille Penni, on kaunis ja kiltti ponitamma. Sen kanssa on mutkatonta työskennellä ja se on aina kiltti kaikille. Tamma on herkkä, mutta oppii uudet asiat hyvin ja on helposti koulutettavissa. Toisaalta Penni voi myös olla altis vaikutuksille, eikä se aina ole hyvä asia - vaikka tamma onkin kultainen.

Hoidettaessa Penni on kaikille kiltti ja käyttäytyy kuuliaisesti. Ponitamma ei halua aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa, vaan seisoskelee harjattavana tarvittaessa vaikka tunteja. Se ei ole moksiskaan hälinästä ja ei ikinä potki tai pure. Tamma on kuitenkin myös hieman vaikutusaltis. Mikäli toinen hevonen hermoilee tai hoitaja on kiukkuinen, näkyy se usein myös tammassa. Penni saattaa itsekin hermostua, alkaa hieman luimia tai tulla apaattiseksi - sen kanssa on tärkeää muistaa, että tamma on oikeasti hyvin herkkä ja tarvitsee paljon pehmeyttä sekä rauhallisuutta.

Ratsuna Penni on herkkä ja miellyttävä. Se toimii hyvin, ollen kiltti ja yritteliäs. Tamma ei keksi omia metkujaan, toimii pienillä avuilla ja oppii nopeasti. Pennin kanssa on ilo työskennellä, eikä se ota nokkiinsa, vaikka ratsastaja ei olisikaan aivan täydellinen. Sen sijaan se peilaa hyvin paljon ratsastajan tuntemuksia - jos ratsastaja on pehmeä ja rauhallinen, on Pennikin. Toisaalta, jos ratsastaja on kiukkuinen sekä hermostunut, alkaa Penni helposti kipittää sekä hermoilemaan. Penni ei siltikään tee mitään idioottimaisuuksia, mutta hyvänmielen sekä tasaisen, miellyttävän menon säilyttämiseksi on tärkeää, että ratsastaja muistaa tehdä osansa olemalla rauhallinen sekä pehmeä apujensa kanssa.

Esteilläkään Pennistä ei ilmene sen kummempia uusia piirteitä. Herkkänä ratsuna se ei tarvitse hirveästi pohkeita tai pidätteitä, vaan istunnan avulla annettavat avut menevät hyvin perille. Penni hyppää mielellään erityisesti ratsastajan kanssa, joka on innoissaan mukana. Innostus välittyy tällöin tammaan ja saa sen tekemään ehdottomasti parhaansa.

Penni on kultainen, kiltti sekä herkkä ponitamma, jonka kanssa on tärkeää luoda suhdetta - eikä vain ratsastaa.
C: Bella


Sukutaulu


i. Suemoor Rebel

ii. Ramsen II

iii.
iie.
ie. Shallowlin

iei.
iee.
e. Landon Creek's Promise

ei. Jackpot Devlin

eii.
eie.
ee. Landon Creek's Romance

eei.
eee.

i. Suemoor Rebel oli ruunivoikko, 140cm kokoinen newforestponi, joka kilpaili pääsääntöisesti kouluratsastuksessa. Rebel oli luonteeltaan ihmisystävälinen, kuuliainen ja reipas, minkä ansiosta se sopi loistavasti lasten käyttöön. Ori ei ollut lainkaan orimainen, jonka takia Rebeliä luultiin usein ruunaksi. Ori kilpaili nuorena pieniä esteluokkia, mutta ei osoittanut suurta kapasiteettia, jonka takia laji vaihdettiin kouluratsastukseen. Rebel kilpaili poniluokissa useamman lapsen kanssa ja ori toikin kilpakentille useita ratsastajia opettaen nämä kilparatsastuksen saloihin. Rebel ei ollut liikkeiden puolesta kovin näyttävä, mutta siisteillä ja tasaisen virheettömillä radoilla se onnistui saamaan itsensä usein palkintosijoille. Ori siirtyi jalostukseen vasta myöhemmällä iällä kilpailu-uran päättyessä, minkä takia jälkeläisiä syntyi vain seitsemän kappaletta. Orin kaikki varsat syntyivät Englannissa, mutta moni varsoista myytiin Tanskaan ja sieltä eteenpäin Suomeen tai Ruotsiin. Rebel periytti vahvasti hyvää luonnettaan ja vaaleaa väritystä. Ori päästettiin vihreille laitumille 24-vuotiaana iän tuomien jalkavaivojen takia.
ii. Ramsen II oli näyttävä, kiiltävän musta, mutta vaivaiset 132cm korkea newforestponi. Ramsen loisti ratsastuksen kuninkuuslajin eli kenttäratsastuksen parissa useamman poniratsastajan kanssa. Luonteeltaan rohkea ja energinen, mutta kuuliainen ja herkkä poni oli loistava niin este- kuin kouluratsatukseen. Rakenteeltaan ori oli varsin siro, jonka takia Ramsenille oli vaikea löytää pientä ja rohkeaa ratsastajaa kilparadoille. Kun orille vihdoin löydettiin sopiva ratsastaja, pääsi Ramsen näyttämään kykyjään. Ori menestyi hyvin kenttäratsastuksessa, mutta etenkin kouluratsastus oli Ramsenin vahvuus. Kilpailuihin lähtiessä ratsukko toi miltei aina ruusukkeen paluumatkalla kotiin. Oria käytettiin jalostukseen harkitusti, eikä omistaja antanut käyttää Ramsenia kuin laadukkaille ponitammoille, minkä takia jälkeläisiä ei lopulta syntynyt viittä enempää, vaikka kyselyä orista oli runsaasti. Vähäisistä jälkeläisistä huolimatta, näkyi varsoissa selviä piirteitä isästään. Kaikki varsat olivat nuoresta asti hyväluentoisia ja vanhempana herkkiä sekä kuuliaisia ratsuja. Ramsen jouduttiin lopettamaan jo 17-vuotiaana liukastuttuaan tarhassa ja murrettuaan oikean takajalan puikkoluun.
ie. Shallowlin oli voikko, 147cm newforestponitamma, joka ei kuulunut helpoimpien tammojen joukkoon. Shallowlin oli luonteeltaan varsin tammamainen ja herkkä, joka ei sietänyt lainkaan ratsastajan virheitä. Liikettä tammassa oli vaikka muille jaettavaksi, mutta selkään ei voinut laittaa istumaan muita kuin ammattiratsastajia. Shallowlin oli rakenteeltaan ryhdikäs, omaten lihaksikkaan ylälinjan sekä ilmeikkään pään. Tamma kantakirjattiin toisella palkinnolla sen ollessa 6-vuotias. Shallowlinillä kilpailtiin ammattilaisen toimesta pari kautta kouluratsastuksessa tasolla helppo A ja tamman sijoituttua useamman kerran, siirsi omistaja sen jalostuskäyttöön. Orit valittiin tarkkaan, jotta Shallowlinin itsepäistä luonnetta saataisiin hieman tasattua. Jälkeläisiä tammalle syntyi kiitettävät kymmenen kappaletta ja Shallowlin osoittautui erinomaiseksi emäksi. Harmiksi tammavarsat perivät varsin hyvin emänsä piirteet, mutta orivarsat sen sijaan olivat luonteeltaan huomattavasti säyseämpiä. Shallowlin periytti myös liikkeitään jonkin verran, mutta yhtä hyvin liikkuvia varsoja ei tammalle syntynyt, mitä tämän omat olivat. Shallowlin lopetettiin 25-vuotiaana vanhuudeen tuomiin vaivoihin.

e. Landon Creek's Promise tutummin vain Mise on kuvankaunis, sirorakenteinen ja voikko newforestponitamma. Mise oli 134cm korkea, mutta kilpaili koostaan huolimatta metrin esteradoilla sekä kouluratsastuksessa helppoja luokkia. Tammalla oli vahva omatahto ja joinain päivinä Mise oli itsepäinen ja vaikea ratsastettava, kun taas toisina päivinä kuusivuotiaskin pystyi ratsastamaan tammalla helpon A:n kouluratoja ongelmitta. Esteillä Mise oli varmajalkainen ja rohkea, eikä pahemmin pudotellut tai jättänyt esteitä hyppäämättä. Tamma ei kuitenkaan ollut esteradoilla paras mahdollinen, sillä Misella oli pieni ja hidas laukka. Kouluradoilla tamma sijoittui huomattavasti paremmin, minkä takia koulustartteja mentiin enemmän. Mise siirrettiin jalostuskäyttöön ratsastajan kasvettua liian pitkäksi. Jälkeläisiä syntyi vain kaksi, sillä varsomiset olivat tammalle vaikeita, minkä takia varsoja ei lähdetty teettämään enempää. Molemmat varsat olivat väriltään voikkoja ja luonteeltaan uteliaita. Molemmat varsat myytiin heti puolivuotiaana muille ponitiloille, sillä tamman omistajalla ei niille ollut käyttöä. Mise toimii edelleen lastenratsuna omalla kotitallillaan, vaikka ikää mittarissa on jo rapiat 25-vuotta.
ei. Jackpot Devlin oli koulupainotteinen, 138cm, tummanrautias newforestponiori. Devlin oli luonteeltaan hieman arka, mutta kiltti ja kuuliainen. Ori oli enemmän yhden ihmisen hevonen, minkä takia ponin omistikin koko elämän aikana vain kaksi omistajaa. Devlin myytiin kasvattajalta suoraan kymmenen vuotiaalle poniratsastajalle, joka kilpaili orilla aluksi esteratsastuksessa, mutta aran luonteen takia ori ei hypännyt erikoisesteitä ja lajiksi vaihtui nopeasti kouluratsastus. Devlin loisti kouluradoilla ja kilpaili pääasiassa helppoa A:ta, sijoittuen melkein aina. Ratsastajan ponivuosien loputtua ratsukko kilpaili avoimissa luokissa helppojen luokkien lisäksi vaativaa B:tä ja silloin tällöin ratsukko sai ruusukkeenkin. Devliniä ei tarjottu julkisesti jalostukseen, mutta puskaradion kautta kulki viesti, että oria saisi käyttää ja omistaja antoikin Devlinin astua muutaman tamman. Jalostuskäyttö oli kuitenkin hillittyä ja  varsoja syntyi kaksitoista. Devlin ei ollut kummoinen periyttäjä, eikä varsoissa ollut erityisen selviä merkkejä isään viitaten. Omistaja ruunasi orin 14-vuotiaana, jonka jälkeen tämä siirtyi omistajaperheen nuorien lasten käyttöön harrasteratsuna. Devlin kuoli laitumelle 20-vuotiaana aortan revettyä.
ee. Landon Creek's Romance oli pieni 133cm korkuinen, voikko newforestponitamma. Luonteeltaan Romance oli suoraan sanottuna ADHD. Tamma ei jaksanut seistä hetkeäkään paikallaan. Romance oli kaikin puolin kiltti, mutta helposti kuumuva ja erittäin reipas. Tamma kilpaili esteratsastuksessa ja hyppi kevyesti nuorten poniratsastajien kanssa 110cm esteratoja puhtaasti, tuoden ratsastajan maaliin sekä vieden ruusukkeet mukanaan. Omistaja oli kuitenkin turhan innokas hyppääjä ja Romancen jalat menivät jo nuorena huonoon kuntoon, minkä takia esteratsastus jouduttiin lopettamaan kokonaan. Tamma siirtyi kilpailemaan kouluratsastuksessa helppoja luokkia, mutta mikään menestys ei koulu-ura ollut. Liikettä Romancella oli hyvin, mutta käyntiosuudet olivat aina hätäisiä, eikä pysähdykset onnistuneet, sillä tammalla oli kova palo liikkua eteenpäin. Omistajan ponivuosien loputtua Romance myytiin jalostukäyttöön pienkasvattajalle, joka teettikin tammalla kuusi jälkeläistä. Harvinaisesti kaikki varsat olivat väriltään voikkoja ja sukupuoleltaan tammoja. Romance periytti varsoille pääasissa hyvää liikemekaniikkaa sekä vaaleaa väriä. Tamma lopetettiin 19-vuotiaana vanhojen jalkavaivojen alkaessa vaivaamaan.
C: Oona

Jälkeläiset


s. 01.07.2014 t. Fame's Diva (i. Denton)
s. 20.01.2015 t. Funfair's Phila Peppie (i. Downy Final)
s. 30.06.2015 t. Fame's Liana (i. Aragon Alex)
s. 05.12.2015 t. Fame's Precious Candy (i. WigWig Candyman)
s. 05.12.2015 t. Fame's Prada (i. WigWig Candyman)
s. 01.08.2016 t. Fame's Priya (i. Lakehead Marabou)

Päiväkirja & valmennukset


Estevalmennus, valmentajana


Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia KRJ yht. 49kpl, voitot boldattu.
kutsu - VSN - nf tammat - 3/4, RCH
13.08.2017 - kutsu - VSN - nf tammat - 1/3, SW2
14.05.2018 - kutsu - NJ - nf tammat - 3/8, irtoSERT
27.05.2019 - kutsu - NJ - nf tammat - 1/11, MVA-SERT
31.07.2020 - kutsu - NJ - newforestit - 10/12, irtoSERT
16.10.2020 - kutsu - NJ - ponitammat - 4/12, MVA-SERT
22.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 2/50
23.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 7/50
24.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 5/50
02.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
04.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
14.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
15.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
20.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
31.10.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 2/38
17.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 5/30
20.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 1/30
23.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 2/30
24.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 1/30
24.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 5/30
17.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 5/30
20.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 1/30
23.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 2/30
24.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 1/30
24.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 5/30
22.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 5/50
12.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 1/25
12.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 1/25
18.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 5/30
19.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 1/30
20.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 1/30
22.12.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 5/50
05.01.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/30
26.01.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/30
25.01.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/60
26.01.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 7/60
07.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 2/50
10.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 6/50
11.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 2/50
04.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 4/30
03.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 4/90
10.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
03.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 2/60
03.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 7/60
25.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 3/50
26.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 1/50
31.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 6/60
31.07.2015 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 29/302
31.10.2017 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 11/297
30.06.2018 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 5/215
31.01.2019 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 25/288
31.05.2019 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 7/164
31.07.2019 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 1/170
31.08.2019 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 13/157
31.05.2020 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 6/124
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!