Perustiedot

KUOLLUT 10.12.2013


Hippios

Nimi: Celdery´s Melanie Syntynyt: 01.07.2009 (22v.)
Rotu & skp: New Forest, tamma Säkä: 142cm
Rekisterinumero: VH11-027-0089 Väri: Tummanrautias
Kasvattaja: Sherodvin
Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Esteratsastus Koulutustaso: KoHeB, Re120cm

Palkittu heinäkuun ERJ tilaisuudessa ERJ-II palkinnolla pistein 4+51+27+2,4+6=90,4
Palkittu elokuun KTK tilaisuudessa KTK-II palkinnolla pistein 18+18+18+18=72p.
Palkittu syyskuun ERL tilaisuudessa ERL-II palkinnolla pistein 100-73,33-80-100-80-54=86,17%
Palkittu syyskuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 38+35+25+35=133p.
Palkittu syyskuun NFL tilaisuudessa NFL-II palkinnolla pistein 15,5-11-40-18-16-6=106,5p.

Ikääntyminen

Täytti 4v. 02.10.2009

01.07.2009 --> 0 vuotta
02.10.2009 --> 4 vuotta
02.02.2013 --> 21 vuotta
02.05.2013 --> 22 vuotta
02.10.2013 --> 23 vuotta

Luonne

Celdery´s Melanie eli tuttujen kesken Mellu on peruspositiivinen, pieni poni. Poni koostaan huolimatta se omaa suuren sydämen. Mellu tulee toimeen kaikkien kanssa eikä se omaa pahoja tapoja. Tiivistetysti sanottuna se on kuin vahtikoira, joka seuraa kannoilla eikä jätä mitään sille annettua tehtävää kesken, vaan suorittaa sen aina rehellisesti loppuun saakka. Jo yhdellä lempeällä katseella tamma sulattaa kaikkien ihmisten sydämet.

Ratsastaessa Mellu on yritteliäs tapaus, joka tekee melkein kaiken, jotta ratsastaja olisi tyytyväinen. Siitä huolimatta ratsastajan tulee olla melko osaava ja tarkka. Koulusta tamma pitää erityisesti. Lennokkaat askeleet ja herkkyys ovat yksi Mellun avainsanoista. Esteillä Mellu tykittää aina ja kokeneemmalla ratsastajallakin riittää töitä yllin kyllin. Oli kyseessä sitten kuinka iso este vaan, ei se ainakaan Mellun mielestä niin kovin suuri ole. Tamma pitää sarjoista ja haastavista radoista ja onkin niissä ika haka. Maastossa Mellu on luottoratsu. Pieniä mörköjä lukuunottamatta Mellu käyttäytyy asiallisesti ja varmasti. Siksi se onkin usein turvaponina, jonkun heikko hermoisen mukana. Välillä Mellu innostuu oikein kunnolla ja laukkapätkillä tykitetään tuhatta ja sataa, mutta pyydettäessä tamma on taas hetkessä rauhallinen.

Kisoissa Mellu on lievästi sanottuna innoissaan. Se tykkää esiintyä ja olla huomion keskipiste. Verryyttelyssä tamma katselee ympärilleen ja työhön keskittyminen on välillä hankalaa. Radalle päästessään kaikki muu unohtuu ja tamma keskittyy vain olennaiseen eli itse kilpailemiseen. Lastaukset ja kuljetustilanteet eivät tuota Mellulle sen suurempaa päänvaivaa. Kaikki hoituu käden käänteessä.

Hoitaessa Mellu on oikea pieni enkeli. Pitkät harjaushetket ja puunaamiset ovat sen mieleen. Sitä ei haittaa vaikka hoitaja pyörisi mahan alla, pääasia on että sille tehdään jotain. Seurallisena hevosena se kaipaa myös ihmisen seuraa. Kukapa voisi vastustaa kun poni tunkee päänsä kainaloosi tai puhaltaa kasvoillesi lämmintä ilmaa?

Sukutaului. Tallulah´s Looser
nf, 140cm, re120cm
VIR MVA Ch, NFL-II, ERL-II
ii. Gallowner iii. Feed Me
iie. Pretender
ie. Olly's Best iei. Fin The Way
iee. High and Loud
e. Miff
nf, 145cm, re120cm
VIR MVA Ch, KTK-III, ERJ-I, YLA2, NFL-II
ei. Felix eii. Little Thip
eie. Elena II
ee. Melanie eei. Elitloppet
eee. Melinda I

Mellun isänä komeilee New forest-ori Tallulah's Looser eli Taku. Taku on väriltään punarautias ja säkää löytyy 140cm. Tämä lempeä ja hellyydenkipeä oripoika on estepainoitteinen ja pärjännytkin hyvin jopa 120cm tasolla. Taku rakastaa hyppäämistä ja onkin varmasti perinyt sen isältään. Orin hyvästä rakenteesta kertoo muutamat näyttely menestykset. Mellu on tällä hetkellä orin ainut jälkeläinen.
Mellun isänisän nimi on Gallowner. Kalleksi kutsuttu ori oli estepainoitteinen ja pienestä koostaan huolimatta erinomainen hyppääjä. Isommatkin esteet hoituivat ongelmitta ja Kallesta näki että se nautti sydämensä pohjasta hyppäämisestä. Tämä energinen ori onkin periyttänyt hyppykykyään ja energiaansa eteenpäin monien jälkeläisten muodossa.
Isänemänä haahuilee tamma Olly's Best. Bella oli tosiaan hiukan sellainen haahuilija ja oman tiensä kulkija. Se kuitenkin rakasti hoitohetkiä, ja oli ratsastaessa mukava, mutta kisapaikoilla tuli ongelmia. Bella ei ensinnäkään ollut maailman paras matkustaja, vaan oli matkalla todella hermostunut. Kisapaikoilla se oli todella rauhaton, eikä keskittynyt mihinkään. Bellalla ei siis parin yrityksen jälkeen enää kisattu, mutta se on ihastuttanut lasten ratsuna. Bellalta löytyy pari jälkeläistä, jotka eivät onneksi ole perineet äitinsä kisakammoa.

Mellun emänä tunnetaan tamma nimeltään Miff. Tämän lyhyen mutta ytimekkään nimen taakse kätkeytyy sympaattinen ponineiti. Miff on estepainoitteinen, vaikka tamman näyttävistä liikkeistä olisi hyötyä koulukentillä. Ongelmana on että ponineiti kyllästyy tehtäviin nopeasti, joten vauhdikas esteratsastus on enemmän sen mieleen. Miff ponkaiseekin helposti 120cm korkeiden esteiden yli, ja kisasijoituksia löytyy mukavasti. Jälkeläisiä Miffillä on kaksi.
Mellun emänisä on nimeltään Felix. Felix on ruunikko new forestin poni-ori, jolta löytyy säkäkorkeutta 144cm. Tämä pirtsakka poika on yleispainotteinen ja oikea helmi. Felix on todella taitava niin kouluradalla kuin esteillä. Koulussa ori säväyttää pitkällä ja lennokkaalla askeleellaan, jota se on myös periyttänyt jälkeläisilleen. Esteillä poika lennähtää helposti 120cm korkeiden esteiden yli. Jälkeläisiä Felixiltä löytyy 5 kappaletta, jotka ovat kaikki pärjänneet hyvin esteillä ja myös koulussa.
Mellun emänemä on kimo Melanie. Mellun nimi juontaa juurensa tämän söpön ponitamman nimestä, mutta tätä Melanieta kutsuttiin Minniksi. Minni oli 141cm korkea ja yleispainotteinen kisatamma. Minni pärjäsikin hyvin niin koulu- kuin estekisoissa ja kyllähän se kävi kokeilemassa taitojaan myös kenttäkisoissa. Suuri sydämminen tamma antoi kaikkensa kisakentillä ja pärjäsikin todella hyvin. Esteillä Minni pääsi parhaimmillaan jopa lähemmäs 130cm korkeiden esteiden yli. Minni on jättänyt myös 5 lahjakasta varsaa.
C: sizi

Jälkeläisets. 01.03.2011 t. Fame´s Yelena (i. Forever Yours SP9)
s. 30.08.2011 t. Fame´s Miss Mistyque (i. Robin Efrain)
s. 05.02.2012 t. Ivory Miss Mint (i. Ivory Casimir)
s. 09.02.2012 t. Fame's Healing Rain (i. Jefton's Max)
s. 16.02.2012 t. Fame's Maldives (i. Toy Boy Pain)
s. 03.09.2012 t. Fame's Dance (i. Nerian Dandelion)
s. 22.01.2013 t. Fame's Leanna (i. Kaapro of Yeneva)
s. 05.05.2013 t. Fame's Maynight Entity (i. Poniniemen Médaille)
s. . (i. )

Päiväkirja & valmennuksetEstevalmennus, valmentajana Samaya
Alkutunnista aloitimme matalista ristikoista lämmittelyn. Mellu hyppäsi hyvin, mutta tarvitsee hiukan kannustusta ja ohjeita. Siirryttäessä isompiin ja värikkäisiin pystyesteisiin Mellu meinasi kieltää, mutta rohkeudella päästiin yli. Trippelillä aluksi kielsi, koska et pitänyt sopivaa ohjastuntumaa. Seuraavalla kerralla tuli mallikas hyppy. Viimeisenä aloimme harjoitella kilpailurataa, johon kuului pystyesteitä, trippeli, muuri ja ristikko. Alussa olevan ristikon ylitse mentiin hiukan rynnäten, mutta puolipidäte ennen pystyestettä hidasti tarpeeksi. Trippelillä Mellu epäröi, mutta yli päästiin kuitenkin. Muuri meni loistavasti, samoin viimeinen pystyeste. Lopuksi jäähdyttelimme kiertämällä kenttää kerätessäni esteet.

Estevalmennus, valmentajana Laura M.
Mellu vaikutti innokkaalta heti alkuverryttelyistä asti, leiköpä syynä maneesissa nököttävät esteet? Käskin verrytellä tammaa vapaasti kaikkissa askellajeissa ja hyppäämään verryttelyksi 70 senttisen pystyn pääty-ympyrällä. Mellu hyppäsi verryttelyesteen kuin leikiten ja heitti perään vielä muutaman ilopukinkin. Kun tamma alkoi olemaan tarpeeksi lämmennyt kerroin tehtävän joka olisi hyppääminen kahdeksikolla ja laukanvaihto esteen päällä, esteitä oli kaksi molemmilla lävistäjillä. Mellu vaikutti hieman etupainoiselta joten käskin ratsastaa reippaasti eteen ja nostamaan tamman pään kunnolla ylös ennen hyppäämistä, muuten hypyistä ei tulisi mitään muuta kuin kompurointia. Heti kun tamma laukkasi reippaasti kevyenä käskin tulla tehtävälle.Ensimmäisen kierroksen esteet oli 80 ja 85 senttisiä. Hypyt oli molemmille esteille pyöreitä ja tasapainoisia mutta varmuudeksi käskin tulla vielä perään toisen kerran. Nostin esteet 95 senttiin ja metriin käskin tulla uudesti. Pyysin kiinnittämään tarkasti huomiota ponnistuspaikkaan. 95 senttiselle pystylle lähestyminen oli vähän liikaa oikeassa reunassa ja Mellu juoksikin esteen ohi joten käskin kääntää ympäri ja tulla heti uudella lähestymisellä.Metriselle esteelle lähestyminen oli hyvä ja tamma hyppäsikin ilmavaralla yli. Käskin tulla toisen kerran ennen kuin korotin esteet täyteen korkeuteen eli 110 ja 120 senttiin. Täydessä korkeudessa hypyt oli vauhdikkaita mutta hallittuja, muutaman kerran laukanvaihto unohtui ja se kostautui pienenä tasapainottomuutena seuraavassa kaarteessa. Muuten oikein kelvollisesti ratsastettu!

Estevalmennus, valmentajana kitatin
Mellun kanssa aloitimme alkuverryttelyn käynnissä. Käyntityöskentelyssä tamma meinasi kiirehtiä koko ajan hieman liikaa, joten halusin nähdä paljon pohkeenväistöä, pysähdyksiä ja peruutuksia. Kun tamma kuunteli rauhassa, siirryimme ravityöskentelyyn. Mellu oikein syöksähti raviin, joten ravissakin halusin paljon nopeita siirtymisiä, voltteja ja rauhallisia maapuomin ylityksiä. Lopulta laukkaan siirtyessä tamma oli jo mukavan rento, joten lakkatyöskentely sujui heti paljon paremmin. Ensimmäiset hypyt olivat silkkaa kaaosta, mutta monet toistot saivat Mellunkin tajuamaan, että täysillä tykittäminen ei nyt auta. Verryttelyn jälkeen hyppyytin ratsukolla jumppasarjaa. Mellu oli kuulemma nopea aikaratsastushevonen, jolloin jumppaamisen tärkeys korostuu entisestään. Alkuun Mellu koitti tätä "juostaan täysillä" tekniikkaasa jumppasarjallekin, mutta kun ratsastaja antoi sille vain ohjat ja päästi tamma juoksemaan täysillä, se tajusi kyllä nopeasti, että hidastaminen olisi tällä tehtävällä avainsana. Puomit eivät ole kivoja kolistessaan jaloissa. Lopulta ratsukko ylitti hienosti metrisen okserin jumppasarjan päässä, koko sarjan sujuessa rauhassa ja hyvällä tekniikalla. Loppuverryttelyissä Mellu oli hikinen ja väsynyt, mutta todella rento alkuverryttelyyn verrattuna. Hyvä!

Estevalmennus, valmentajana Heidi/Heikku
Ratsukko oli vasta kävellyt alkukäynnit kun tupsahdin paikalle. Neuvoin veryttelemään ravissa ja laukassa suuria kaaria, suunnanvaihdoksia ja temponmuutoksia samalla kun itse aloin koota päivän tehtävää. Kokosin pitkälle sivulle pystyn ja okserin, joiden väliin jäi noin 21 metriä. Niiden lisäksi kokosin vielä trippelin hieman kauemmaksi uralta niin, että sille muodostui kaareva ura pystyltä. Tein vielä veryttelyä varten ympyrälle puomitehtävän, johon kuului kolme puomia laukka-askel välein. Kun poni oli verytelty, pyysin ratsukkoa tekemään suurella ympyrällä laukassa nopeita temponmuutoksia, tamman tuli olla jatkuvasti hyvällä tasaisella tuntumalla ja muutosten välillä ratsastajan tuntuma ei saanut muuttua. Aluksi ratsastajan oli vaikea muistaa ohjastuntuma yhtä tiukkana myös laukkaa lisätessä. Kun hän hoksasi jutun niin pari työskenteli napakasti ja siirtymisiä saatiin tehtyä tiuhaan tahtiin. Aloitimme laukkapuomeilla, jotka olivat ympyrällä. Ensin ratsukko suoritti tehtävää normaalissa laukassa, sen jälkeen tiukensi välejä ja laukan tuli olla kootumpaa, lopuksi vielä pidensin välejä lisätymmälle laukalle. Annoin ratsukon levähtää hetken ennen seuraavaan tehtävään siirtymistä. Seuraavaksi oli vuorossa suhteutetulla välillä oleva pysty ja okseri, ne olivat korkeudeltaan aluksi alle metrin. Pyysin ratsukkoa suorittamaan tehtävän normaalissa tasaisessa työskentelytemmossa. Mellu lähti herkästi imemään pystyn jälkeen okserille, mutta tehtävää toistettaessa ratsastaja teki kaksi nopeaa puolipidätettä ja niillä poni piti tahtinsa tasaisena. Vaihtelimme esteiden välille tulevien askelten määrää, joka toisella kerralla lisäsimme askelia ja joka toisella vähensimme - jos ei ollu ehjä, tuli ratsukon toistaa tehtävä samalla askelmäärällä kuin viimeksi. Nostin välillä korkeutta ja lopulta pysty ja okseri olivat noin 110cm korkuisia. Ennen lopettamista hyppäsimme pari kertaa myös pysty-trippeli linjan ja lisäsin vielä pystynkin alle värikkään portin. Ensin Mellu tuli hieman sukeltaen pystylle, mutta ratsastaja sai ponin asennon korjattua ja este ylittyi puhtaasti.

Estevalmennus, valmentajana ksuvi
Valmennus alkoi vauhdikkaasti, kun energinen Mellu asteli maneesiin. Tamma innostui mahdottomasti nähdessään esteet, ja tuntui ettei olisi malttanut pysyä varusteissaan. Mellu hoiti alkuverryttelyt puomeilla ja ristikoilla todella hienosti, ehkä hieman liian vauhdikkaasti. Myös varsinainen työskentely sujui mallikkaasti ja vauhdilla. Mellu selvitti kevyesti 100-120cm radat, hyvä jos valmentaja ehti silmäänsä räpäyttää kun poni oli jo radan selvittänyt. Voin vain kehua ponin hyppytapaa ja teidän yhteistyötänne!

.

Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 70kpl, voitot boldattu.
31.07.2011 - kutsu - NJ - Aikuiset tammat - 5/10 LKV5, KUMA, JS
21.04.2012 - kutsu - NJ - Ponitammat - 2/13 LKV2, irtoSERT, JS
11.04.2012 - kutsu - NJ - Aikuiset tammat - 1/6 LKV1, irtoSERT --> MVA-SERT, JS
30.08.2012 - kutsu - NJ - nf tammat - 1/12, LKV1, irtoSERT, JS

23.11.2010 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
12.12.2010 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/60
15.01.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
18.01.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/80
30.01.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
30.01.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/60
04.03.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/78
24.02.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/71
02.03.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 8/93
20.04.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/69
07.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
21.04.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
20.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
14.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
20.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/51
27.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/60
13.06.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
29.06.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
29.06.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
30.06.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
20.04.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/69
07.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
24.04.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
20.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
14.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
20.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/51
27.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/60
21.08.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
08.09.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
13.09.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
09.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
11.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
13.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
19.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/60
21.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/60
13.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
15.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
28.09.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/100
01.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
01.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
03.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
18.10.2011 - kutsu - ERJ - 110-120cm - 4/30
27.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
29.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/21
11.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
16.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/39
05.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/40
05.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
23.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/60
21.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
20.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
21.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
22.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
26.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
25.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/60
14.12.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
15.12.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
21.12.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
29.12.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/40
03.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
31.01.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
12.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
02.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
02.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
04.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
08.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/78
05.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
10.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
11.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
06.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/60
08.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
02.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
06.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
06.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
30.06.2012 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 15/176

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!