KUOLLUT 12.03.2019

Perustiedot


Huttis

Nimi: Väinölän Limering Syntynyt: 02.12.2012 (19v.)
Rotu & skp: New Forest tamma Säkä: 136cm
Rekisterinumero: VH13-027-0263 Väri & Merkit: Tummanpunaruunikko
Kasvattaja: Väinölän Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Kouluratsastus Koulutustaso: KoHeA, Re60cm

Palkittu joulukuun KRJ tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 7,5+44+25+22+5=103,5p.
Palkittu maaliskuun NFL tilaisuudessa NFL-I palkinnolla pistein 15,5(8+7,5)+40+30+30+12(12+0)+7,5=135p.
Palkittu huhtikuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 15(12+3)-33(21+12)-17-18-3=86p.
Palkittu kesäkuun KTK tilaisuudessa KTK-I palkinnolla pistein 20+20+20+20=80p.
VIR MVA Ch, myönnetty 01.03.2019

Ikääntyminen

Täytti 4v. 02.04.2013

02.04.2017 --> 16 vuotta
02.08.2017 --> 17 vuotta
02.12.2017 --> 18 vuotta
02.04.2018 --> 19 vuotta
02.08.2018 --> 20 vuotta
02.12.2018 --> 21 vuotta

Luonne

Lime on sellainen vähän rämäpäinen poikatyttö, joka ei suotta murehdi pikkuasioista. Aina yhtä aurinkoinen pikkutamma tuntuu löytävän kaikesta sen positiivisen puolen, ja jakaakin iloista elämänasennettaan myös kanssakävijöille. Hoidettaessa tamma on kiltti kuin enkeli ikään, vaikka omaakin pari jekkua takataskussaan. Mikään ilkeä se ei kuitenkaan ole, mitä nyt joskus tahtoo hieman lyödä leikiksi. Muuten Lime totteleekin oikein nätisti, ja on siten hyvin helppo ja mukava hoidettava. Karsinassa pyöriminen ja hyöriminen tuntuvat olevan reippaalle neitokaiselle joskus miltei pakollista, sen saa kuitenkin loppumaan kiinni sitomalla, jolloin Lime taas seisoo vaan kiltisti paikallaan. Tamman taluttaminen saattaa joskus olla hermojaraastavaa, kun joka paikkaan pitäisi päästä. Kunhan ihminen kuitenkin vaan pitää topakasti riimunnarusta kiinni ja kävelee määrätietoisesti sinne minne itse haluaa, seuraa Lime kyllä nätisti perässä, vaikkakin vielä aavistuksen yli-innokkaana.

Ratsuna Lime on aina hyvin reipas, ja ainoa ongelma onkin joskus löytää siltä ne jarrut. Hyvin verryteltynä tamma jaksaa usein keskittyä mainiosti kaikenlaisiin tehtäviin, ilman että painettaisiin vaan eteenpäin ja hutaistaisiin kaikki kuviot vähän miten sattuu. Lime on yleensä hyvin kuuliainen, ja se tykkää oppia uutta. Silloin tällöin sitä innokkuutta pitää kuitenkin osata hieman hillitä, ettei rata mene ihan överiksi. Sileällä Lime on parhaimmillaan, vaikka innokkuutta siltä kyllä löytyisi myös esteille. Koulukuviot saavat tamman kuitenkin syttymään ennennäkemättömästi, ja niihin se jaksaakin keskittyä pidempään kuin muihin juttuihin. Kisatilanteessa Lime on yleensä oma itsensä: reipas ja hyvin innokas kaiken suhteen. Tammalla ei ole tapana stressata niin kuljetuksista kuin itse kilpailusuorituksestakaan. Stressaava ratsastajakaan harvemmin saa tätä tyttöä jänistämään. Siten Lime onkin oikein passeli kisaratsu, se kun ei ihan pienestä tunnu hätkähtävän.
C: Taciturn


Sukutaulu


i. Pennhurst Sovereign
nf, rn, 139cm, HeB
KRJ-II
ii. Pennhurst Submarine
nf, 141cm
iii. Maximilian
nf
iie. Mary's Dazzling
nf
ie. Seakiln Superstar
nf, 136cm
iei. Serial Lover
nf
iee. Seakiln Pumpkin Pie
nf
e. Jackfields Limelight
nf, trn, 138cm, VaB
KRJ-I
ei. Jackfields Magician
nf, 136cm
eii. Astrology
nf, 137cm
eie. Marydore
nf, 142cm
ee. Lovegood
nf, 145cm
eei. Lunar Lad
nf, 144cm
eee. Temperance
nf, 139cm

ii. Pennhurst Submarine on brittiläinen nf-orii, joka tunnetaan erittäin varjelluista sukulinjoistaan. Vaikka tällä mustalla tähtipäällä onkin kotimaassaan varsin tunnettu sukutaulu, on "Sub" käytetty jalostukseen vain kuudelle tammalle ja suunnitelmissa on oriin ruunaaminen aktiivisemman kilpailu-uran mahdollisestamiseksi. Sub on luonteeltaan todella orimainen, ja sille on pyritty valikoimaan rauhallisempia tammoja; esteratsastuksessa orii vauhdikkuutensa vuoksi loistaa, mutta kilpailupaikoilla meinaa olla ongelmia riehumisen vuoksi. Submarinen tunnetuin jälkeläinen lienee Pennhurst Lailie, joka on kantakirjattu I-palkinnolle ja joka on kisannut ansioituneesti kouluratsastuksessa ollen mm. mukana brittien ponimestaruuksissa.
iii. Maximilian kilpailee Saksassa 110cm esteillä. "Max" tunnetaan tulisesta luonteestaan, todella komeasta, hevosmaisesta laukasta ja harjastaan, orii on nimittäin melkoinen tukkajumala. Jälkeläisiä Maxilta löytyy kotimaan lisäksi myös mm. briteistä, Ruotsista ja Venäjällä. Lisäksi Unkarissa Helppoa A:ta aluetasolla kilpailee oriin jälkeläinen Dindelion Raulf.
iie. Mary's Dazzling on ehkä hyväntahtoisin ponitamma maailmassa! Se työskentelee tällä hetkellä brittiläisellä ratsastuskoululla, jossa se tunnetaan rauhallisuudestaan ja kiltteydestään - tamma on alkeistuntilaisten ehdoton suosikki! Jälkeläisiä Dazz on jättänyt vain kaksi, joista molemmat kilpailevat tätä nykyä esteillä. Jälkeläisilleen tamma on periyttänyt kompaktia rakennetta, valitettavasti mahtavaa luonnettaan se ei kummallekaan ole antanut perinnöksi, vaan molemmat varsat ovat luonnehdittavissa melkoisiksi tuittupäiksi.
ie. Seakiln Superstar oli itselleni aikaisemmin tuntematon tapaus, mutta sukutaulua tutkiessani huomasin nimen olevan melkoinen timantti nyffien sukutaulussa! Seakiln Superstar on nimittäin kilpaillut Helppoa A:ta brittien aluetasolla ja hypännyt metrin ratoja pääosin seuratasolla. Jälkeläisiä tältä leppoisaksi luonnehditulta tammalta löytyy neljä, joista Hursti on ainoa puhdas nf-varsa toistaiseksi! Superstar on tällä hetkellä myynnissä omistajan murrettua jalkansa, toiveissa toki olisi, että tamma pääsisi aktiiviseen kilpailukotiin, koska 10-vuotiaalla tammalla olisi vielä paljon annettavaa!
iei. Seakiln Superstar ei vielä välttämättä pääse yksittäisenä ponina oikeuksiinsa, mutta kun tamman isänä komeilee komea, rautias tähtipää Serial Lover, pääsee poni oikeuksiinsa oitis! "Lover" tunnetaan pienestä koostaan (sk 133cm), mutta myös käsittämättömän hevosmaisista liikkeistään, joita se on myös jälkeläisilleen onnistunut periyttämään. Luonteeltaan orii on varsin ruunamainen oriiksi ja siksi todella näppärä käsitellä. Jälkeläisiä tällä komistuksella on reilut 30, joista valtaosa briteissä, mutta osa myös Ruotsissa, Saksassa ja Portugalissa. Tunnetuin varsa lienee Portugalissa kilpaileva Caresse, joka on voittanut mm. Pohjois-Portugalin poniestemestaruuksissa hopeaa 7-vuotiaana.
iee. Seakiln Pumpkin Pie on mielenkiintoinen tapaus siinä mielessä, etten etsimällä etsittyänikään löytänyt siitä mitään tietoja. Rekisteritiedoista sain selville, että tammalla on ikää 14-vuotta, säkäkorkeutta tammalla on 142cm ja väriltään se on vaaleanrautias tähdellä ja yhdellä sukalla. Jälkeläisiä tammalle ei ole merkitty Seakiln Superstaria lukuun ottamatta.

ei. Jackfields Magician on kasvattajan omia kasvatteja, joka on toiminut pääasiassa jalostusponina Britanniassa. Jälkeläisiä tällä 136cm korkealla, mustalla läsipäällä onkin jo nyt 9-vuotiaana 9kpl, joista Limelight lienee kuitenkin eniten menestynyt ainakin kilpailutuloksilla mitattuna. Sanottakoon kuitenkin, että oriin jälkeläisiin lukeutuu myös jalostustamma Linnie Bleim, joka on todella suosittu jalostustamma Yhdysvalloissa! Itse Magician on kilpaillut vähän esteillä ja koulussa 90cm / Helppo B -tasolla kasvattajaperheen tyttären ratsastamana.
eii. Astrology sen sijaan on kilpailuponi henkeen ja vereen! Tämä 137cm korkea, ruunikko nf-orii on kilpaillut 10-vuotisen uransa aikana kuuluisan poniratsastajan Michael Lindroosin kanssa kenttäkilpailuja kansallisellakin tasolla menestymiseen asti! Koulua orii vääntää Vaativa B -tasolla ja esteitä se hyppää 110cm. Nyt 18-vuotiaana orii on jäänyt jo eläkkeelle jalkaongelmien vuoksi ja se on keskittynyt jalostukseen. Jalostukseen oriilla olisikin paljon annettavaa paitsi liikkeidensä, myös rauhallisen luonteensa ansiosta! Varsoja Astrolla on vain 8.
eie. Marydore on tuntiponi, joka vaikuttaa tällä hetkellä Ruotsissa Göösin Ratsutilalla virtuaalisessa Karlsbyssä, jonne se Jackfieldin tilalta myytiin vain hetki Jackfields Magicianin syntymisen jälkeen. "Marie" on kotitallillaan tunnettu rauhallisesta luonteestaan, joskin myös tulisesta ratsastettavuudestaan, jonka vuoksi se onkin pääasiassa kokeneiden ratsastajien käytössä. Jälkeläisiä tälle nyt 19-vuotiaalle tammalle on syntynyt kolme, joista kaikki ovat tällä hetkellä harrastekäytössä Magiciania lukuun ottamatta. Marie on periyttänyt kaikille kolmelle jälkeläiselleen rauhallisen luonteen lisäksi myös tummaa väritystä.
ee. Lovegood on rautias kouluponi henkeen ja vereen. Tämä neitokainen on kilpaillut Vaativa B -tasolla saavuttaen uransa aikana myös muutamia Britannian ponimestaruuskilpailujen sijoituksia. "Lady" kilpaili aina 12-vuotiaaksi asti koulukentillä kasvattajansa Mirella Ladymooren kanssa, mutta muutti tämän jälkeen kasvattajan taloudellisten ongelmien vuoksi Jackfield farmille, jossa tamma on keskittynyt pääasiassa jalostusponin uraan. Toki vielä nykyisinkin Jackfieldin ratsuttajat käyttävät tammaa ajoittain koulukentillä, mutta tamman huippuhetket koulukentillä lienevät kuitenkin jo ohi. Sen sijaan tamma on nyt, oltuaan 5 vuotta Jackfieldissä, ehtinyt jättää jälkeensä kaksi todella kovaa ponia, joista toinen on Jackfields Magician ja toinen kouluradoiltakin tuttu Jackfields Loveless.
eei. Lunar Lad on isompi nf-ruuna, säkäkorkeudeltaan 144cm korkea. Tämä ruunikko poni ruunattiin 3-vuotiaana todella haastavan luonteensa vuoksi ja siitä jätettiin jäljelle kaksi pakastetta. Näin ollen oriilla onkin 2 jälkeläistä, joista toinen on perinyt paljon tulisuutta luonteeseensa, minkä vuoksi ruunaamispäätös todettiin erityisen hyväksi ratkaisuksi. Ruunaamisen jälkeen "Lad" on rauhoittunut huomattavasti, vaikka se edelleenkin on varsin haastava pideltävä. Vauhdikkuutensa vuoksi ruuna soveltuu kuitenkin hyvin estekentille, sillä se hyppää näppärästi ja varmasti, mutta myös erityisen nopeasti. Lad onkin nähty mm. poniestemestaruuksien Britannian joukkueessa!
eee. Temperance on nimetty aikanaan muutaman päivän tarkkailun jälkeen täysin luonteensa mukaan, sillä tässä tammassa on temperamenttia! Se on välillä haastavampi jääräpäiselle tuulelle sattuessaan, mutta ratsastaessa kuitenkin varsin näppärä tapaus. "Temppu" vaikuttaa nykyisin Suomessa, missä se kilpailee aluetasolla Helppo A -luokissa nykyisen omistajansa Leena Laition kanssa. Ennen Suomeen muuttamistaan tamma ehti toimia siitostammana 7-vuotta kilpaillen pääasiassa estekentillä 80-100cm tasolla kotimaassaan Norjassa. Jälkeläisiä Tempulle onkin ehtinyt kertymään 4 kappaletta, kun ikää on nyt 17-vuoden verran. Tällä hetkellä tamma on jälleen myynnissä ja sitä on haviteltu useammille ratsastuskouluille opetusmestariksi.
C: Eveliina VRL-00288

Jälkeläiset


s. 01.11.2013 o. Fame's Limerick KTK-II, Ch, KRJ-I (. Väinölän Ukko)
s. 29.11.2013 t. Fame's Starling (i. Nerian Sunburst)
s. 19.03.2015 t. Kingsdale Roxette (i. Untuvapilven Konnankoukku)
s. 09.07.2014 o. Fame's Icarus (i. Rotvallin Idris)
s. 26.03.2015 o. Fame's Westpoint (i. Fame's Say What?)
s. 22.06.2015 t. Fame's Crystal (i. Sir Callahan LAC)
s. 15.04.2016 o. Fame's Leonel (i. Jefton's Leroy)
s. 11.11.2017 t. Yawp Prom Night (i. Sepp's Stormaggedon)
s. . (i. )

Päiväkirja & valmennukset


Kouluvalmennus, valmentajana Hilla
Työstimme nuoren hevosen kanssa ihan perusasioita. Alkuveryttelyssä lähdimme hakemaan hevosen rentoutta ja taipuisuutta ympyröillä, pysähdyksillä ja temmon vaihdoksilla. Tamma vaikutti heti alkuun todella oppivaiselta nuorelta, joten se työskenteli parhaansa mukaan. Raviympyröillä Lime alkoi vertyä jo todella hyvin ja pysyi asettuneena jo pidempiä pätkiä. Suoralla uralla ratsastit todella tehokkaasti hevosta ja vaadit sitä pidentämään askelta - ja se onnistui hyvin. Välillä tamma väläytteli oikein lennokkaan ja rennon näköisiä lisäyksiä! Huolehdi kuitenkin ettei poni karkaa alta ja avuilta. Lime on siis yhteistyökykyinen ja ennen kaikkea -haluinen hevonen. Laukoissa haettiin vain tasapainoa ympyrällä, sekä pyöreää ja tasaista laukkaa. Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen tähän pariin sekä heidän suoritukseensa. Lopuksi ratsukko lähti maastoon kunnon loppukäynneille.

Kouluvalmennus, valmentajana


Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia KRJ yht. 49kpl, voitot boldattu.
09.05.2018 - kutsu - NJ - nf tammat - 1/10, MVA-SERT
14.05.2018 - kutsu - NJ - nf tammat - 2/10, irtoSERT
20.08.2018 - kutsu - NJ - nf tammat - 1/12, MVA-SERT
16.09.2018 - kutsu - NJ - nf tammat - 2/10, irtoSERT
22.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
26.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
24.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 5/40
27.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
04.03.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/60
05.03.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/60
22.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
22.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
24.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
26.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
28.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
15.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
17.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
21.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
13.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 9/100
06.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 5/50
03.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
06.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
02.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
06.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
06.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
09.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
19.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/23
20.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/23
21.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/23
23.04.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 2/25
07.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
11.05.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 5/50
27.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/50
18.08.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 1/30
19.08.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 3/40
28.10.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 1/40
03.11.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 4/40
27.10.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/50
31.10.2013 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 23/343
20.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 1/50
21.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 4/50
23.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 1/50
24.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 7/50
20.04.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 4/43
28.06.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 5/40
02.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 1/40
02.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 1/40
15.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 3/40
18.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 5/40
20.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 5/40
30.04.2015 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 10/312
29.02.2016 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 17/317
31.07.2016 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 24/330
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!