KUOLLUT 01.08.2015

Perustiedot


Tilli

Nimi: Sizzly Illinois Syntynyt: 06.01.2010 (19v.)
Rotu & skp: Ratsuponi (37,5%), tamma Säkä: 142cm
Rekisterinumero: VH11-029-0139 Väri: Punaruunikko
Kasvattaja: Caroline Greuber, Saksa Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Esteratsastus Koulutustaso: KoHeB, Re130

Palkittu elokuun YLA tilaisuudessa YLA3 palkinnolla pistein 25+28+10+23=86p.
Palkittu lokakuun RPL tilaisuudessa RPL-II palkinnolla pistein (4,5+4)+10,5+15+14,5+0,5+7+1,5=57,5p .
(Palkittu lokakuun ERJ tilaisuudessa ERJ-III palkinnolla pistein 8+51+13+12,4+6,5=90,9p.)
Palkittu helmikuun ERJ tilaisuudessa ERJ-I palkinnolla pistein 7,5+42+19+22+12,5=103p.
Palkittu toukokuun KTK tilaisuudessa KTK-I palkinnolla pistein 20+21+20+20=81p.
Ch myönnetty 25.06.2015

Ikääntyminen

Täytti 4v. 01.06.2010

06.01.2010 --> 0 vuotta
01.06.2010 --> 4 vuotta
01.10.2010 --> 5 vuotta
01.02.2011 --> 6 vuotta
01.10.2014 --> 17 vuotta
01.02.2015 --> 18 vuotta
01.06.2015 --> 19 vuotta
01.10.2015 --> 20 vuotta


Luonne

Sizzly Illinois, tutuille pelkkä Lilli, on todellinen kuumakalle, nimeensä vedoten. Tammaa on hankala saada pysymään paikoillaa, oli se sitten kotipihalla tai kilpakentällä. Arkaluonteinen tamma ei pidä kovasta hälinästä ja hermoilee helposti.

Hoidettaessa tammaa on helppo käsitellä, kunhan muistaa rauhalliset liikkeet ja välttää kovat harjat. Herkkä tamma aristaa mahanalustaan ja päätään, joten hoitajan täytyy todella tuntea tamma ennenkuin tätä alkaa hoitamaan. Äkkinäiset liikkeet ja huudahdukset kannattaa jättää sikseen tamman lähettyvillä. Varustaminen käy helposti, jos suitset asetellaan rauhassa neidin päähän ja satula lasketaan kevyseti selkään, samaten satulavyötä kiristäessä täytyy musitaa yksi-reikä-kerrallaan metodi.

Ratsastettaessa todella herkkä avuille ja kulkee mielellään siihen suuntaan mihin ihminen sitä johdattaa. Maastoteille ei tästä neidistä kuitenkaan ilman heppakaveria ole, liian paljon pelottavia olioita yksin kohdattaviksi. Keskittyessään työhönsä kulkee tamma ratsastajan kuin ratsastajan alla kuin unelma. Pehmeissä askellajeissa on helppo istua ja lähes ajatustenlukijana toimiva poni tietää heti mitä siltä pyydetään ja toteuttaa tehtävän parhaansa mukaan. Tamman hyppytekniikka on todellakin yksi upeimmista mitä olen nähnyt. Se heittäytyy hyppyyn kuin hyppyyn täydellä antaumuksella, ylittäen esteen kevyesti, pehmeästi ja ennen kaikkea nopeasti. Kisapaikoilla tamma on totuttuun tapaan melko levoton sekä säikky. Sen vuoksi homma voikin tuntua alkuunsa aivan mahdottomalta ja tämä vuoksi tamma tarvitsee pitkän ja rauhallisen alkuverkan. Kunhan saat tamman rentoutumaan sekä keskittymään, tulee radasta melko varmasti onnistunut. Ja tarvitaanhan sitä sähäkkyyttä estekentillä!


Sukutaulu

i. Meme Morriz
rp (50%), 146cm, koHeA, re100cm
ii. Starlighter xx
xx, 163cm
iii. Reptillia xx
xx, 155cm
iie. She's Agatha
xx, 157cm
ie. Miss Miliana
nf, 138cm
iei. Six steps Beyond
nf, 140cm
iee. Twinny's Kava
nf, 145cm
e. Shined Evidence
rp (25%), 145, koHeC, re140cm
ei. Jarair ox
ox, 150cm
eii. Ibn Intisar ox
ox, 152cm
eie. Ai-Hawa ox
ox, 156cm
ee. Selena's Secret
rp (50%), 139cm
eei. Didianis Herbert
xx, 144cm
eee. D´s Fairytale
wA, 134cm

i. Meme Morriz Voikko hieno saksalainen ratsuponiori joka kisaa vielä 100cm luokissa saksalaisessa tallissa. Morrizin omistaa 20 vuotias nuori tyttö joka kisaa Morrizin kanssa silloin tällöin kun aikaa ja intoa riittää. Ikää tällä upealla orilla jo 18 vuotta. Jalostukseen oria käytetään vain harvoin enää, mutta kyllä se on vielä astutus listoilla loistanut.
ii. Starlighter xx Oli hieno ruunikko ori, rodultaan täysiverinen ja luonteeltaan oikea pirulainen. Starlighter xx oli todella upea ilmestys, jolla oli liikkeitä vaikka mihin. Alkuun orin kanssa kokeiltiin kouluratsun uraa, mutta se ei oikein sujunut, niin rauhaton se oli. Sen jälkeen päätettiin kokeilla esteratsun uraa ja siellä ori toisinaan pärjäsikin todella upeasti. Edellen orilla oli vähän turhan hurja vauhti eikä sillä kovin korkeita luokkia uskallettukaan koittaa. Joku oli puoliksi vitsillä heittänyt että kokeilkaa laukkakisoja, vauhtiahan kyllä piisaa. Siinä ori pärjäsikin kohtalaisen hyvin. Oikein muuta tietoa ei orista ole, koska se katosi laukkaradoilta 2 vuoden päästä. Sanotaan että se kuoli lääkärin käsissä, toiset horisevat, että ori laukkaa kisaa vielä samalla radalla missä viimeksi.
ie. Miss Miliana Laukkatallin pieni maskotti new forest, joka oli luonteeltaan todella ytävällinen. Milanalla kisasi vain laukkatallin omistajien 12 vuotias tyttö joka kuullessaan tamman tulleen tiineeksi, ei enää halunnut hoitaa tai ratsastaa Milianalla. Näin ollen tamma jäi melkein kokonaan ilman huomiota mutta tallimies Miguel osti tamman ja parempaa kotia ei tamma olisi voinut toivoakaan. Varsomisen jälkeen Miguel alkoi kohottaa tamman kuntoa ja vielä myöhemmällä iällä Miliana pääsi loistamaan estekentille

e. Shined Evidence On hieno esteitä kisannut ratsuponi tanskasta. Tamma tuotiin joululahjaksi 15 vuotiaalle tytölle joka sillä kisasikin niin esteitä kuin kouluakin hyvällä menestyksellä. Tämä kaunis kimo tamma josta löytyy luonnetta isompiikin luokkiin. Evi asustaa suomessa ja on tarjolla jalostukseen aina silloin tällöin, kylläkin vain ratsuponeille.
ei. Jarair ox Oli komea kimo arabi ori jolla oli sisua vaikka muille jakaa. Sen omisti muuan vanha mies yhdessä tyttärentyttärensä kanssa ja he olivatkin ainoat jotka orin kanssa pärjäsivät. Muutaman kerran tämä miehen tyttärentytär kävi paikallisissa estekisoissa ja siellä se herättikin kiinnostusta monissa ihmisissä. Ostaakin se oltaisiin haluttu mutta eihän sen omistajat siitä halunneet luopua. Niinpä sitä käytettiin jalostukseen melko ahkerastikin ja onneksi se periytti jälkeläisilleen hyvän hyppytekniikan eikä luonnettaan.
ee. Selena's Secret Tästä tammasta ei ihan mahdottomasti tiedetä. Se asui ruotsissa ja kisasi siellä erään nuoren tytön kanssa esteitä. Shined Evidence oli sen ainoa varsa, huhu kertoo että varsominen oli niin hankala. Hyvä luonteinen tamma oli ja sen se periytti myös ainoalla varsalleen.

Jälkeläiset

s. 15.08.2010 t. Fame´s Pisang RPL-II (e. Hotroddins´s Zippo)
s. 10.02.2012 t. Fame's Celia (i. Cruewall Misfit)
s. 24.08.2012 t. Fame's Cherokee RPL-III, ERJ-III (i. Abercrombie)
s. 11.01.2013 o. Fame's Dakota Call (i. Mikador GER)
s. 11.11.2013 o. Fame's Inferno (i. Ponnydalens Bo)
s. 07.07.2014 t. Fame's Rosalie (i. Code Phoenix)
s. 27.06.2015 o. Fame's Jaybird (i. Irresistible)


Päiväkirja & valmennukset


Estevalmennus, valmentajana Reprobate
Upean voikko värityksen omaava Lilli käveli ratsastajansa kanssa kentälle. Lilli odotti niin kauan paikoillaan, kunnes Frida antoi luvan liikkeelle lähtöön. Kokosin teille toiselle pitkälle sivulle kolme kavalettia, joilla saitte lämmitellä sen aikaa kun raahasin kentälle kolmelle 130cm esteelle tarvittavia tavaroita. Lämmittelyt suvuivat hyvin. Lilli oli hyvin reipas ja sinun ei tarvinnut ajaa tammaa eteenpäin, vaan pikemminkin välillä tehdä puoli pidätettä. Oli aika siirtyä 130cm korkeiden esteiden pariin ja sait tehdä sen sitten kun olit itse siihen valmis. Ensimmäisen ja toisen esteen välissä oli isompi tila, jotta siinä tehtäisiin voltti oikealle tai vasemmalle päin ennen toista estettä. Isommilla esteillä yhteistyönne sujui moitteettomasti eikä voltin tekeminen kahden ensimmäisen esteen välille ei tuottanut vaikeutta. Tai olisi se tuottanut, jos et selkein avuin olisi tammaa ratsastanut eteenpäin. Lillillä on hieno, ilmava hyppytyyli, joka ainakin näytti todella hyvältä. Mielellään tuollaisella esteponilla itsekin voisi esteitä harrastella.

Estevalmennus, valmentajana Quinton
Olimme etukäteen sopineet treenaavamme tänään lähestymisiä ja sarjoja -Lillillä kuulemma on tapana kulkea rata hyvinkin vauhdikkaasti läpi.Olitte jo suorittaneet alkulämmittelyt, ja pääsimme heti suoraan asiaan. Aloittelimme ihan yksittäisillä lähestymisillä. Ensin kokeilimmelähestymistä muutamien puomien kanssa, ja Lilli katsoihin tarkkaan mihinasetteli jalkansa. Seuraavaksi siirryimme hyppäämään yksittäistä estettäilman puomeja. Tarkoituksena oli, että kääntäisit Lillin voltille aina,jos tunsit tamman lähestyvän estettä liian reippaasti. Muutamillaensimmäisillä kerroilla jouduitte tekemään parikin volttia ennen estettä,mutta toistojen kautta tamma alkoi uskoa että esteen yli ei pääse elleikulje sinun pyytämääsi vauhtia. Loppuajan harjoittelimme erilaisia sarjoja pienentäen välimatkaa pikkuhiljaa. Jälleen kerran muutamat ensimmäiset yritykset erityisesti hyvinlyhyillä väleillä olivat melko lennokkaita, mutta Lillin ratsastaminenkoottuun laukkaan ennen ensimmäistä estettä tuntui auttavanvauhdikkuudessa. Yleisesti ottaen tunnuitte pelaavan hyvin yhteen - tamma kuunteli sinuahyvin vaikka vauhtia olikin hetkittäin hieman liikaa. Treenatkaa kotonaerityisesti yksittäisten esteiden rauhallista lähestymistä.

Estevalmennus, valmentajana Cenla
Minnin jälkeen oli vuorossa 130cm esteet Lilli-ponin kanssa. Joku oli jo lämmitellyt ponin valmiiksi, joten Fridan ei tarvinnut kuin hypätä selkään ja aloitimme työnteon. Esteet olivat samat, kuin äsken Fridalla ja Minnillä. Muutin rataa kuitenkin hieman matalammaksi ja lämmittely aloitettiin tämän ratsukon kanssa 50cm ristikoilla ja pystyillä. Lilli ja Frida lähtivät reippaaseen laukkaan, jopa niin reippaaseen että Frida sai pidätelläkin Lilliä! Neuvoin tekemään rauhallisia puolipidätteitä mutta pitämään huolen ettei vauhti tule liian tahmeaksi ja hitaaksi. He tulivat pikkuesteitä, puhtaasti ja reippaalla vauhdilla. Kun nämä pikkuruiset esteet olivat kuin taakse jäänyttä elämää, rakensin 3 pystyn jumppasarjan. Esteet olivat noin 90cm korkeudella. Tämä oli Lillille vielä helppoa! Viimeisellä esteellä tammalle tuli kuitenkin pieni "tahtirike" ja ylin puomi kolahti maahan. Tästä emme kuitenkaan lannistuneet ja vain uutta yritystä putkeen! Seuraavalla kerralla puomit jäivät kohdilleen ja oli aika siirtyä korkeammille esteille... Fridan ja Lillin kävellessä maneesissa, minä rupesin korottelemaan puomeja rataratsastusta varten. Frida otti ohjat ja nosti laukan. He lähestyivät yksittäistä pystyä, joka oli 110cm korkea. Ratsukko leiskautti puhtaasti yli! Annoin Fridan ja Lillin tulla estettä vielä muutaman kerran, itse vielä korottaessani esteitä 125cm korkeudelle. Ratsukko hyppäsi radat puhtaasti, esin oli "normirata" ja tämän jälkeen "uusintarata" jotka molemmat menivät puhtaasti. Ratojen jälkeen oli vuorossa loppuverryttelyt pikkuesteillä ja loppukäynnit.

Estevalmennus, valmentajana Jenniina
Olitte Lillin kanssa melkein jo lämmitelleet, kun tulin maneesiin. Olitte lämmitelleet jokaisessa askel-lajissa, voltteja sekä sulku- ja avotaivutuksia. Ensimmäiseksi otitte 90cm sarjan. Kun olitte selvittäneet sen puhtaasti, nostin sen 120cm korkuiseksi. Aluksi meinasi pieni pudotus tulla, sillä tamma ei ollut kunnolla keskittynyt hyppäämiseen. Napakoilla otteilla sait tamman hereille, ja otitte sarjan uudelleen. Nyt se tuli hypättyä kunnolla, joten korotin sen 130cm korkeudelle. Nyt tammalla olikin jo yrittämistä, mutta hyppäsi esteet silti ilmavasti. Pienen ravitauon jälkeen menitte 130cm muurin ja portin. Lilli ylitti esteet vaivatta. Pysyit hyvin selässä, eikä ohjasotteesi kiristynyt taikka löystynyt esteiden välillä. Loppujen lopuksi valmennus sujui hyvin ja olit itsekin tyytyväinen suoritukseenne.

Estevalmennus, valmentajana Sabina
Rakensin kentällä monimuotoista esterataa Lillin saapuessa ratsastajansa kanssa. Alkuveryttelynä pyysin ratsukkoa tekemään erilaisia siirtymisiä puomiradalla jotta näkisin hieman heidän yhteistyötään. Sujuvien kierrosten jälkeen esittelin ratsastajalle hieman tulevaa tehtävää, nimittäin erikoisesteistä kasattua kymmenen esteen rataa. Okseri, muuri, sinisen pressun avulla tehty vesieste.. Lilli katseli uteliaana ja steppaili sen näköisenä ettei malttanut enää odottaa radalle pääsyä. Aluksi ratsukko näytti taitonsa metrin korkuisella radalla joka meni heiltä kuin leikkiä vain, joten nostin esteet samoin tein metrikolmeenkymmeneen. Niinkin korkea muuri aiheutti tammalle ensimmäisellä kerralla hieman miettimistä mutta ratsukko ylitti senkin vain pienellä kaviokosketuksella. Toisella kierroksella muurikin ylitettiin reippaalla ilmavaralla. Ratsukko sai vielä hypätä muutaman omavalintaisen esteen yksittäisenä ennen loppuveryttelyä. Kiitos tunnista.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Frida
Nyt on Lilli palkittu yleislaatuarvostelussa kolmos palkinnolla. Pikkuisen ollaan kyllä palkintoon pettyneitä ja sitä olisikin tarkoitus käydä korottamassa. Toivotaan että uusinnassa olisi parempi tuuri, kyllä me ainakin sen toinen palknto seltä haltaan. Sen jälkeen onkin tähtäimessä RPL sekä ERJ arvostelut joihin tammaa parhaillaan valmistellaan.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Frida
Nyt on tämäkin tamma ilmoitettu ratsuponilaatikseen! Laskeskelin että meillä olisi aivan hyvät mahdollisuudet toiseen palkintoon. Täytyy pitää sormet ristissä että saadaan tamma rauhoiteltua ettei se turhaan sählää ja pilaa sillä mahdollisuuksiaan. Kovasti jo jännittää etukäteen että kuinka meidän käy, luultavasti pitää ottaa toinen poni koppiin matkaseuraksi.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Frida
Tänään maahan satoi ensilumi, joka nyt aika nopeasti kuitenkin suli maasta. Oli kuitenkin hetken aikaa maassa todella kaunis valkoinen kerros. Kävin hakemassa tamman tarhasta ja varustin sen. Tallista suuntasin kentälle jonne olin kasannut muutamia esteitä. Lämmittelin alkuun kunnolla ja sen jälkeen suuntasin kohti ensimmäistä estettä. Tamma tuntui todella rennolta ja se hyppäsi kaikki tehtävät todella hienosti. Hyppäsin loppuun vielä kaikki kuusi estettä ratana ja sen jälkeen päätin lopettaa. Suuntasimme lopuksi vielä metsätielle loppukäynneille. Lilli asteli pitkin rennoin askelin ja pärisi samalla, se vaikutti todella tyytyväiseltä oloonsa. Sieltä talliin ja Lilli takaisin tarhaan nauttimaan kauniista ilmasta.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Frida
Juuri lähetin ilmoittautumisen ERJ:n laatuarvosteluun ja sinne lähtee myös Zippo ja toiselta talliltani Draco. Pitää siis lähteä autolla matkaan kun pelkkä koppi ei riitä kolmelle. Meidän täytyykin lähteä matkaan jo todella aikaisin aamusta ja tallillakin pitää olla jo aamuyöstä laittamassa hevosia valmiiksi. Taidan itse laittaa Lillin ja Zipon valmiiksi sekä autoon. Pyydän Suvia laittamaan Dracon valmiiksi ja nappaan heidät kyytiin. Suvi lähtee siis mukaani avuksi, yksin tuskin selviytyisin kolmen hevosen kanssa.


Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 65kpl, voitot boldattu.
17.05.2010 - kutsu - NJ - ratsuponit - 9/12, KUMA, JS
27.02.2012 - kutsu - NJ - Ratsuponitammat - 3/12 LKV3, irtoSERT, JS
23.12.2012 - kutsu - NJ - ratsuponitammat - 2/9 LKV2, irtoSERT, JS
22.12.2011 - kutsu - NJ - ratsuponitammat - 1/12, MVA-SERT

21.11.2010 - kutsu - ERJ - 130cm - 7/50
09.12.2010 - kutsu - ERJ - 130cm - 6/60
15.01.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/50
20.01.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/80
25.02.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/50
27.02.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/50
03.03.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/50
28.02.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/60
07.03.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/40
29.04.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/50
15.05.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/40
20.05.2010 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/35
11.05.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/50
17.06.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/30
19.06.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 6/40
10.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/100
11.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 6/100
12.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 10/100
14.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 8/100
15.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/100
19.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/50
02.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/25
29.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/30
11.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/37
21.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/30
17.08.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/30
18.08.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/30
20.08.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/30
18.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/30
19.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/30
29.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/44
30.07.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/44
08.08.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/70
17.08.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 6/40
11.08.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/47
12.09.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/30
12.10.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/50
15.10.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/50
19.10.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 7/60
21.10.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/40
23.10.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/40
29.10.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/30
30.10.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/30
15.10.2011 - kutsu - ERJ - 120-130cm - 3/30
18.10.2011 - kutsu - ERJ - 120-130cm - 5/30
28.10.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/30
01.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/30
05.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/30
06.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/30
14.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/40
04.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/28
24.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/60
23.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/40
22.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/54
24.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/54
15.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/50
24.12.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/41
12.12.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 6/40
04.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/22
05.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/20
05.11.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/22
28.12.2011 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/40
01.02.2012 - kutsu - ERJ - 130cm - 7/50
31.05.2012 - kutsu - ERJ CUP - 130cm - 5/125
31.01.2015 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 4/221

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!