Perustiedot


Hippios

Nimi: Luphion SWE "Lellu" Syntynyt: 01.09.2014 (21v., täytti 4v. 01.12.2014)
Rotu & skp: Ratsuponi (50%) & tamma Säkä: 147cm
Rekisterinumero: VH16-029-0092 Väri & Merkit: Tummanruunikko
Kasvattaja: Cassandra Bogård, Ruotsi Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Esteratsastus Koulutustaso: KoHeB, Re130cm

Arvonimet

VIR MVA Ch myönnetty 31.10.2016
Palkittu helmikuun KTK tilaisuudessa KTK-I palkinnolla pistein 20+20+20+20=80p.
VSN National Champion myönnetty 09.09.2018
Palkittu toukokuun ERJ tilaisuudessa ERJ-II palkinnolla pistein 9+47+18+11+14=99p.

Luonne

Luphion SWE tuli meille Bogårdeilta ruotsinmaalta. Saapuessaan kaksivuotiaana Lellu oli vielä melkein täysin musta, ja löi meidät kaikki ällikällä, kun tamma päättikin vaihtaa väriään parin vuoden sisällä. Lellu on varsasta asti ollut vähän sellainen pölöpää, joka tykkää hyppiä milloin mistäkin kummallisesta äänestä. Hoitaminen ja muu maastakäsin käsittely onnistuu useimmiten ongelmitta, mutta tamma tahtoo olla sen verran seurallista sorttia, että innostuu aina kaverin ollessa lähellä. Ihmisiäkin Lellu tulee aina iloisesti tarhasta vastaan, ja rakastaa ihan kaikenlaista huomiota - joskus jopa oikein vaatien sitä. Lellu osaa olla tarpeeksi usein myös hyvin tammamaisella tuulella, ja vääntää kaiken rautalangasta. Jos Lellu ei tahdo, Lellu ei tee.

Ratsastaessa saattaa jo kaikki hyppiminen ja peräpään ylimääräinen heittely käydä hermoille. Kun ratsastaja hermostuu, niin se yleensä tarttuu myös poniin, jolloin kaikki siihen asti saavutettu menee viemäristä alas. Joskus tammaa saa oikeasti komentaa ja sille joutuu suuttumaan oikein kunnolla, ennen kuin se tottelee. Päästessään yli tästä vaiheesta Lellu kulkee kyllä hyvin ja ihan kuuliaisesti; se vain tykkää testata ratsastajan päättäväisyyttä ja kokeilla, jos se saisi ohjat omiin käsiinsä. Esteillä pääsee taas pikkulapsi vapaaksi, ja meno saattaa olla paikoittain joko huvittavaa tai kauhistuttavaa katsottavaa. Vauhtia on useimmiten vähän turhan liikaa, ja ratsastaja saakin keskittyä pitääkseen Lellun hallinnassa. Erikoiset tai jo isomman asteen esteet eivät Lellua pelota, vaan se voisi hypätä vaikka seinästä läpi, jos sitä huvittaa. Maastoreissutkin saattavat olla aika riskialttiita ja eteen tulla tupsahtaa "läheltä piti" tilanteita. Ojaankin tamma on joskus eksynyt seisomaan, ja maastoesteitä ollaan ylitetty vähän liiankin kovassa vauhdissa ratsastajan pelätessä henkensä edestä, kun taas poni menee innoissaan eteenpäin.


Sukutaulu

i. Lumos SWE
trak, 160cm, km, ko, recm
ii. Luminium K
trak, km, 165cm, ko, recm
iii. Linoneum K
, cm, ko, recm
iie. Zra Lee K
, cm, ko, recm
ie. Brigadina SWE
trak, rn, 163cm, ko, recm
iei. Byonn SWE
, cm, ko, recm
iee. Virgo F
, cm, ko, recm
e. Bogårds Stephanie
nf, m, 145cm, ko, recm
ei. Hilton von Beckerdorf
nf, trn, 147cm, ko, recm
eii. Himalaya Woods
, cm, ko, recm
eie. Alina von Beckerdorf
, cm, ko, recm
ee. Bogårds Calienté
nf, m, 140cm, ko, recm
eei. Sunrise Prince
, cm, ko, recm
eee. Bogårds Dandelion
, cm, ko, recm

i. Lumos SWE oli nimestä päätellenkin, Ruotsissa syntynyt trakehnerori. Lumos oli kansainvälisesti tunnettu hevonen, sillä ori kilpaili Euroopassa esteratsastuksen parissa 160cm tasolle asti. Nuorempana harmaa, mutta vanhempana vitivalkoinen, näyttävä liikkeinen, paksukaulainen ja hyvässä ryhdissä liikkuva ori ei jäänyt keneltäkään esteratsastusta seuraavalta huomaamatta. Lumos oli luonteeltaan ihmisystävällinen ja ratsastaessa kuuliainen, sekä varsin nopea liikkeissään, jonka ansiosta ori loisti esteratojen uusintakierroksella. Lumos kilpaili aktiivisesti 18-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen oria tarjottiin vasta ensimmäistä kertaa jalostukseen. Kysyntä oli suurta, mikä ei meriittien puolesta ollut mikään ihme. Valitettavasti jalostusura jäi lyhyeksi orin satutettua jalkansa laitumella ja Lumos jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana. Jälkeläisiä orille ehti siunaantua kuitenkin lähemmäs sata kappaletta ja ori jätti jälkeensä laadukkaita estehevosia, joilla oli suurimmalla osalla Lumosin tavoin ryhdikäs liikkumistapa ja ilmava hyppytyyli. 
ii. Luminium K oli siro rakenteinen ja pitkäkaulainen, kimo trakehnerori. Luminium K tunnettiin esteratsastuspiireissä vaikeana ja todella kuumana hevosena. Ori oli käsiteltäessä kiltti, mutta hieman levoton. Sen sijaan ratsastaessa Luminiumilla oli selvät omat mielipiteet ja ongelmia rauhallisen liikkumisen kanssa. Ori kilpaili esteratsastuksessa pääasiassa 140-160cm radoilla, vaihtelevin tuloksin. Onnistuessaan Luminium K voitti helposti kaikki luokassa olleet vastustajat, pitkän laukan ja tiukkojen kääntymisten ansiosta, mutta ratsastajan pidätellessä liikaa, saattoi rata jäädä puoliväliin orin alkaessa pomppimaan pystyyn. Luminium K oli jatkuvasti tarjolla jalostukseen, mutta arvaamattoman luonteen takia oria vältettiin jonkin verran, vaikka kilpailutulokset hyviä olivatkin. Varsoja syntyi loppujen lopuksi kaksikymmentäkolme, joista etenkin tammoissa näkyi isänsä luonne, mutta myös kyvyt esteiden parissa. Luminium K lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden tuomien jalkavaivojen seurauksena.
ie. Brigadina SWE oli ruunikko trakehnertamma, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Tamma edusti erinomaista ratsutyyppiä pitkän kaulan, sopusuhtaisen rungon ja pitkien, eteenpäinpyrkivien liikkeiden ansiosta. Brigadina kiersi paljon näyttelyissä ja myöhemmin tamma kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla. Tamma kilpaili jonkin verran este- ja kouluratsastuksessa, helpoilla tasoilla, menestyen kohtalaisen hyvin. Brigadina oli luonteeltaan rauhallinen ja kuuliainen, minkä ansiosta tamman kanssa pystyi tekemään vaikka ja mitä, sekä opettamaan helposti uusia asioita. Brigadina sai kuitenkin kilpailujen sijaan näyttää kykynsä jalostuksen puolella ja varsoja tammalle syntyi seitsemän kappaletta, kaikki omistajan harmiksi oreja. Brigadina periytti laadukasta ratsutyyppiä ja hyvää liikemekaniikkaa sekä helppoa luonnetta. Tamma toimi eläkepäivinään junioriratsastajien opetusmestarina kotitallillaan, kunnes tamma jouduttiin lopettamaan 23-vuotiaana pitkään jatkuneen yskän ja kuumeen takia.

e. Bogårds Stephanie tutummin Annie oli musta, yleispainotteinen newforestponi. Annie toimi nuoren poniratsastajan yleisratsuna ja kilpaili tämän kanssa koulu-, este- sekä kenttäratsastuksessa. Tamma oli luonteeltaan itsepäinen ja ajoittain ratsastaja joutui tappelemaan Annien kanssa pitkiäkin aikoja. Tamma oli kuitenkin lahjakas ja kisasi esteillä 110cm asti eikä kouluratsastuksessa helppo A tuottanut ongelmia. Ratsastajan siirtyessä kilpailemaan hevosilla, tämän äiti alkoi kiertämään Annien kanssa näyttelyissä ja tamman osoitettua kykyään kehässä, vietiin Annie kantakirjattavaksi saaden ensimmäisen palkinnon. Jalostuskäyttöön tamma siirtyi vanhempana ja sai neljä tammavarsaa. Varsat olivat Annien tavoin hyvärakenteisia ja liikkeisiä, minkä takia ne myytiin esille tuoviin koteihin tamman kotimaahan Ruotsiin sekä pari varsaa naapurimaahan Suomeen. Bogårds Stephanie lopetettiin 19-vuotiaana vasemman takajalan vuohisluun murtuessa, tamman kaaduttua jäisellä pihalla.
ei. Hilton von Beckerdorf oli tummanruunikko, estepainotteinen newforestponiori. Hilton oli luonteeltaan herkkä ja ratsastaessa erittäin tarkka ratsastajan avuista, minkä vuoksi ori ei soveltunut poniratsastajille. Hiltonilla kilpaili aikuisratsastaja, joka menestyi hyvin 110-120cm luokissa. Ori oli varmajalkainen hyppääjä, mutta kielsi herkästi mikäli ratsastaja ei tuonut tätä oikeaan paikkaan esteelle. Hilton pääsi vielä vanhuuden päivillä kilpailemaan kouluratsastuksessa, vuorostaan poniratsastajan kanssa. Menestys ei kuitenkaan ollut suurta, sillä ori ei ollut helpoin poni ratsastaa kouluaitojenkaan sisällä, vaikka liikettä orissa oli yllin kyllin. Hilton oli koko elämänsä tarjolla jalostukseen, mutta ailahtelevat tulokset karkotti ponikasvattajat pois. Varsoja orille syntyi vain neljä kappaletta, mutta jokainen jälkeläinen peri ainakin jonkin verran Hiltonin luonnetta, mutta myös hyppykykyä ja liikettä. Ori löydettiin 24-vuotiaana kuolleena karsinastaan, ruumiinavauksessa syyksi saatiin selville sydänkohtaus.
ee. Bogårds Calienté oli pikimusta, reippaan luonteen omaava pikkuponitamma. Calienté oli herkkä ja haastava poni ratsastaa, minkä takia sopivia ratsastajia ei ollut jonoksi asti. Tammalle löytyi lopulta osaava poniratsastaja, joka kilpaili esteratsastuksessa 100-110cm esteillä vaihtelevalla menestyksellä. Calienté siirtyi jo 10-vuotiaana jalostuskäyttöön, ratsastajan siirtyessä kilpailemaan hevosilla. Tammalle syntyi yhteensä seitsemän jälkeläistä, jotka kaikki myytiin Suomeen tai Ruotsiin. Kaikki jälkeläiset olivat väriltään mustia ja etenkin tammavarsat olivat luonteeltaan itsepäisiä. Calientéa alettiin käyttämään ratsastuskäytössä viimeisten varsojen synnyttyä, mutta tamma sairastui melkein heti pahaan kaviokuumeeseen säännöllisen liikunnan alettua. Calienté kävi klinikalla ja tammaa yritettiin hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla, mutta loppujen lopuksi jouduttiin lopettamaan jo 18-vuotiaana. Tamma haudattiin sen kesälaitumelle, jossa Calienté vietti suurimman osan elämästään.
C: Oona

Jälkeläiset


s. 02.09.2016 o. Fame's Skywalker (i. Fitzgerald)
s. 23.12.2015 o. Fame's Frizzo (i. Con Frizzo)
s. 11.03.2020 o. Fame's Luminos (i. Callanleigh Beckett)
s. 19.04.2020 t. Fame's Ocean Lily (i. Ocean Spray)
s. 14.10.2020 o. Fame's Shamrock (i. Fanfar Shuffle)
s. . (i. )

Päiväkirja & valmennukset

Estevalmennus, valmentajana Leahiiii
"Kavutessani kimon tamman selkään valmentajamme Erik kasasi kentän keskelle muutaman esteen. Alkuverkoissa Luphion kulki moitteettomasti, vaikka tamman peräpää meinasikin nousta yläilmoihin sen säikähtäessä valmentajan komentoja. Kun Luphion jaksoi kuunnella apujani tarkkaavaisemmin, valmennus saatiin aloitettua. Ensimmäiset esteet ylitettiin kunnialla, vaikka vauhti oli mitä oli. Jarrut olivat nähtävästi juuri öljytyt, sillä tamman menoa ei mikä tahansa olisi pysäyttänyt. Luphion näytti nauttivan harjoituksesta ja itsekin uskalsin rentoutua pienen kakaran selässä. Keskittymiskykyni herpaantuessa ohjatessani ponia esteelle löysinkin itseni okserin puomien välistä. Luphion katseli minua kirkkain silmin ja valmentajamme yritti olla naureskelematta. Kikattaen nousin lumisesta hiekasta takaisin kimon ruotsalaisen selkään ja jatkoin annettua tehtävää. Luphion alkoi innostumaan vasta loppuvalmennuksesta hyppäämään melkein ilman apujani, kunnes pitikin lopettaa. Lopetimme kuitenkin tyytyväisinä, enkä malttanut odottaa uutta pääsyä uuden ihastukseni selkään."

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana leahiiii
Clarissa saapui tänään taas käymään Siljeholmissa valmentamassa meidän kakaraponia. Ulkona nyt on tota jäätä, ja kovasti halusin päästä hyppäämään maastoesteitä, joten otettiin käyttöön plan B, ja rakennettiin maneesiin muutama maastoesteitä muistuttava kyhäelmä (niissä oli kyllä aikas iso siivoamisurakka). Lille ei tahtonut pysyä nahoissaan päästessään näkemään maneesin kyhäelmät, ja olen ikuisesti kiitollinen, että saatiin olla ihan kahdestaan ilman toista ratsukkoa. Alkuverryttelyt meni siinä ihan normaaliin tapaan, mitä nyt poni meinasi muutaman kerran jyrätä valmentajamme, kaatua kurvissa kun seinä tuli vastaan ja ohjaus oli jotenkin vähän jumissa. Clarissa katsoi kauhistuneena meidän menoa, ja päätti aloittaa valmennuksen esteosion ihan pienimmästä tukkiesteestä, joka löytyi metsänreunasta. Ei yhtään yllättänyt, että tamma veti mojovan hypyn 50cm esteelle, ja itse sain pidellä harjasta kiinni että pysyisin mukana. Valmennus suoritettiin kuitenkin kunnialla loppuun, vaikka mitään kaunista se ei ollut ! En tiedä sitten, että miten pahasti me toi valmentaja pelästytettiin ...

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Jannica
Lellulla oli tänään varsinainen tammapäivä, sen huomasi jo varustaessa. Tarhanportilla tamma näytti kiukkuista naamaa, kuin sanoen että "hoida ihan ite se lenkkis vain, kiitos". Rohkeasti kuitenkin nappasin tamman matkaani, eikä se "iloisesta" vastaanotosta huolimatta kuitenkaan mitään edes yrittänyt tehdä napsauttaessani riimun päähän. Tallityöntekijä hieman ihmetteli myös tamman kiukkuisuutta mitä oli jatkunut jo kuulemma kolmisen päivää, mahtoiko olla kiima alkamassa jo näin varhain. Mittasin varoiksi kuitenkin lämmön ennen varustamista, normaalia näytti. Lellu alkoi kuitenkin harjauksen loppupuolella olla jo oma itsensä ja seurasi kiinnostuneena puuhiani vaikuttaen oikeinkin sympaattiselta tapaukselta. Varustin tamman ongelmitta. Kavioita se ei oikein olisi halunnut antaa, pitihän sitä nyt hiukan uutta ihmistä kuitenkin testailla perusponin ja tamman tavoin. Napakka nosta toistettuna sai kuitenkin ponin toisiin aatoksiin ja niin olimme valmiit suuntaamaan kentälle pientä koulutreeniä varten. Omistaja oli hieman varoitellut tamman ilakoinnista toisinaan ratsastaessa, pukittaa se ainakin kuulemma osasi ja myös nähdä mörköjä, jos ei joutunut tarpeeksi töihin keskittymään. Alkukäynneissä piti vähän katsellakin kentänreunoja, josko sieltä jotain mukavaa löytyisi, mutta koska en ponin harmiksi moiseen kiinnittänyt huomiota se alkoi keskittymään minuun. Alkuverryttelyt tehtyäni Lellu liikkui oikein kivasti tuntumalla, rentona. Teimme ympyröitä ja voltteja pääasiassa ravissa keskittyen rehelliseen taipumiseen koko ponin osalta eikä vain kaulan. Se oli alkuun vähän kankea ulkoavuille ja muutenkin, mutta pikkuhiljaa kyllä parani loppua kohden. Ennen laukkaamista otin vielä siirtymisiä muutamat ravista käyntiin, jotta poni olisi paremmin kuulolla ennen laukkaa. Otettuani yhden siirtymisen käyntiin kirjaimen kohdalta nostinkin vasemman laukan. Tamma yllättyi ilmeisesti niin paljon ettei ehtinyt edes miettiä mitään typerää sillä kerralla, vaan nosti laukan, jossa käänsin sen heti keskiympyrälle ja vaihtelin asetusta sisään ja ulos tarjotakseni tarpeeksi haasteita. Lellu vaikutti oikein mukavalta ponilta! Kerran se kokeili toiseen suuntaan laukatessa, että jos hän voisi kadota paikalta pitkällä sivulla, mutta koska sekään ei onnistunut, vaan tyhmä täti käänsi tamman heti voltille ja pisti kunnolla ruotuun napakalla ulkopohkeella sai tamma tyytyä olemaan loppulaukan hyvin ohjan ja pohkeen välissä. Lellu sai loppuun vielä tehdä rentoja harjoituksia ravissa ja loppuravit otettiinkin sitten jo hyvässä yhteisymmärryksessä pidemmällä ohjastuntumalla, ja ihan ongelmitta meni loppukäynteihin saakka.

Estevalmennus, valmentajana

Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 50kpl, voitot boldattu.
03.11.2017- kutsu - VSN - muut rp tammat - 1/11, SW4
31.05.2019 - kutsu - VSN - muut rp tammat - 2/11, RCH
12.01.2016 - kutsu - NJ - rp tammat - 1/11, MVA-SERT
02.05.2016 - kutsu - NJ - rp tammat - 1/12, MVA-SERT
16.02.2016 - kutsu - NJ - rp tammat - 1/12, MVA-SERT
15.12.2016 - kutsu - VSN - rp tammat - 1/9, SW2
10.02.2017 - kutsu - VSN - ponitammat - 1/12, SW2
21.04.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
23.04.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
29.04.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
01.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
05.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
06.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
07.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
10.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
21.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
23.06.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
24.06.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
05.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/37
07.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
17.07.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
21.07.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
23.07.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
24.07.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
02.06.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
03.06.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/27
05.06.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/27
09.06.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/27
19.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/25
22.05.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/25
09.08.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
13.08.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
15.08.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
22.07.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/20
23.07.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/20
27.07.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/20
08.05.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/35
09.05.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 4/35
07.08.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/30
10.08.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 5/30
01.10.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
03.10.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
03.11.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/27
04.11.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/27
09.11.2016 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/27
08.11.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/18
11.11.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 3/18
16.11.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 2/18
20.11.2016 - kutsu - ERJ - 130cm - 1/18
31.03.2017 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 8/96
31.08.2017 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 4/129
31.08.2018 - kutsu - ERJ CUP - 130cm - 6/84
30.09.2018 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 2/72
30.04.2019 - kutsu - ERJ CUP - 130cm - 8/77
31.10.2019 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 3/56
31.10.2019 - kutsu - ERJ CUP - 130cm - 3/49
30.04.2020 - kutsu - ERJ CUP - 130cm - 4/86
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!