Scabier, kuollut 11.02.2018

       
© Bagoniebos
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Virallinen nimi: Scabier, "Sakke" Syntynyt: 13.11.2013 (16v.) 3v 13.04.2014
Rek.nro: VH14-021-0404 Rotu & sukupuoli: Trakehner & Ori
Säkäkorkeus: 165cm Väritys: Punaruunikko
Kasvattaja: Stud Oakwell, corbin. Omistaja: Frida, VRL-05826, Faconde
Painotuslaji: Esteratsastus Koulutustaso: ko:HeA, re:160cm

Meriitit

Palkittu elokuun KTK tilaisuudessa KTK-II palkinnolla pistein 18+17+18+17=70p.
Palkittu syyskuun ERJ tilaisuudessa ERJ-II palkinnolla pistein 7,5+42+16+20+11=96,5p.
Ch, myönnetty 10.10.2017
Palkittu joulukuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 18(13+5)-25(13+12)-17-16-4=80p.

Luonnekuvaus

Scabier, tutummin vain Sakke, on komea trakehnerori, joka tietää mitä haluaa ja pyrkii juuri haluamaansa asiaan. Ori on kovapäinen ja se vaatii tiukan käsittelijän. Sen kanssa ei saa antaa periksi, vaikka kuinka menisi hermo ja tuntuisi, ettei mikään onnistu. Sakke tarvitsee jonkun, joka osaa asettaa selvät rajat.

Hoidettaessa Sakke kannattaa ottaa käytävälle, jotta toimenpiteet sujuvat ilman sen suurempia vaikeuksia. Karsinassa hevonen vain hermostuu ja sitä ärsyttää karsinassa pyörivä käsittelijä. Käytävällä hevonen rauhoittuu silmissä ja hoitotoimenpiteet sujuvat paljon paremmin. Ainoa ongelma, tuntuu olevan takakavioiden kanssa, sillä hevonen on hieman liian innokasta sorttia. Kavioita putsatessa kannattaakin hieman varoa varpaitaan, sillä tamma saattaa yhtäkkiä päättää, että puhdasta tuli, hyvä, kiitos, ja tömäyttää kavion takaisin lattiaan. Varustamisessa ei ole sen kummempia ongelmia. Ori saattaa hieman pullistella ja nostella päätään, mutta yleisesti ottaen varustaminen on kohtuullisen helppo homma. Talutettaessa Sakke kulkee innokkaasti eteenpäin ja sillä on paha tapa rynniä. Tiukalla käskytyksellä orin saa kuitenkin kulkemaan hienosti, sen kummempia seilailematta puolelta toiselle. Tammojen perään Sakke on todella paljon, joten sen kanssa tulee olla tarkkana jokaikinen hetki, ettei se lähde viilettämään neitosten luokse.

Selkään noustessa kannattaa olla nopea, sillä Sakke lähtee alta eikä kuuntele käskyjä. Ori on estepainoitteinen ja sen huomaa. Sillä riittää estesilmää ja taitoa vaikka mihin ja se etenee rohkeasti vaikka ratsastaja hieman epäröisikin. Sakke kuumuaa helpohkosti, joten sen kanssa tulee ottaa rauhallisesti ja pysyä hereillä antamatta liikaa valtaa itse hevoselle. Orin kanssa on kuitenkin todella mukava työskennellä ja se harvoin pudottaa puomeja, jos se on siitä itsestä kiinni. Hevonen on todella eteenpäinpyrkivä ja innokas, joten sen kanssa tulee olla hereillä ja osata pidättää oikeassa kohtaa. Kouluratsastuksen salat eivät niinkään Sakkea kiinnosta, mutta ori osaa perusasioiden lisäksi paljon muutakin. Hevosella on mukavat askellajit, tosin ehkä hieman pompottava ravi ja se jaksaa keskittyä tehtäviin hyvin. Erityisesti Sakke rakastaa pitkiä maastoreissuja höystettynä joko uinnilla, esteillä, pitkillä laukkasuorilla tai vaikka näillä kaikilla.
C: Dimma

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Hollisterevm
ko, recm, sk.cm,
ii. Grenarierevm
ko, recm, sk.cm,
iii. Mchtknieevm
ko, recm, sk.cm,
iie. Gasthof Direktevm
ko, recm, sk.cm,
ie. Halinaevm
ko, recm, sk.cm,
iei. Schwierige Zeitevm
ko, recm, sk.cm,
iee. Hütten Frau evm
ko, recm, sk.cm,
e. Sarabevm

ko, recm, sk.cm,
ei. Treyboltevm
ko, recm, sk.cm,
eii. Beitragevm
ko, recm, sk.cm,
eie. Tragen Feeevm
ko, recm, sk.cm,
ee. Sereneevm
ko, recm, sk.cm,
eei. Berg Schlechtevm
ko, recm, sk.cm,
eee. Schwarts Lachen evm
ko, recm, sk.cm,

Scabierin isä, Hollister oli menestynyt kilparatsu ennen siitosuraansa. Tämä mustanruunikko 167cm korkea komistus edusti Suomea kansainvälisilläkin kilparadoilla hienolla menestyksellä. Luonteeltaan "Holli" oli sopivan nöyrä kovan tason kilparatsuksi, mutta kentän ulkopuolella sen meno oli välillä kovin railakasta. Esteatsastuksen laatuarvostelussa ykköspalkittu ja kakkospalkinnolla kantakirjattu ori sai yhdeksän menestynyttä varsaa vanhemmalla iällä.
Isänisä Grenarier, eli "Kenkku" ei ollut aivan ainoan varsansa Hollisterin veroinen estetykki. Orista ei tullut julkkista eikä sitä palkittu kuin jälkeläislaatuarvostelussa. Musta ori kilpaili kuitenkin jonkin verran pienemmissä estekisoissa menestyen aika kivasti. Kenkku oli 169cm korkea, luonteeltaan oriksi hyvin säyseä, ja rakenteeltaan suurenmoinen.
Grenarierin isä oli Mchtknie, suurikokoinen ja raskastekoinen, musta, merkitön ori. Se kantakirjattiin ykköspalkinnolle. On kuin ori olisi ollut tehty pelkästään lihasmassasta. Se hyppäsi 160-senttisiä ratoja, ja siitä piti tulla jotain ennennäkemätöntä. Ori jouduttiin kuitenkin lopettamaan jo seitsenvuotiaana, kun se kilpastressissä riehuessaan loukkasi itsensä pahasti. Mchtknie ehti jättää kolme suurikokoista varsaa, kaikki samalle tammalle.
Mchtknien tamma oli upeasukuinen siitoshevonen Gasthof Direkt. Sen omista saavutuksista suurimmaksi ja varsojen lisäksi ainoaksi jäi kantakirjan ykköspalkinto. Didin ei tarvinnut kilpailla, koska se oli jo valmiiksi poikkeuksellisen arvokas siitoshevonen. Tamma oli 166cm korkea ruunikko. Se sai yhteensä 9 varsaa, joista Grenarier on kolmanneksi menestynein.
Halina näkyi uutisotsikoissa, olihan se kenttäratsastuksen maailmanmestari kahdeksanvuotiaana. Tämä punaruunikko oli täydellinen kilparatsu: vilkas, tottelevainen, rämäpäinen, keskikokoinen, ja oivallinen rakenteeltaan. MM-voiton jälkeen jokainen olisi halunnut kauniin Halinan varsan talliinsa, mutta omistaja pysyi lujana. Vain kolme varsaa, jottei eläkeläishevonen rasittuisi liikaa ja nauttisi rauhassa elämästään. Varsoista jokainen oli hyvin kyvykäs.
Schwierige Zeit oli yleispainotteinen kilparatsu. Se menestyi esteillä niin hyvin, että sai palkinnon laatuarvostelusta. Sen kakkoslaji oli kenttäratsastus, ja kokeilipa ori kouluratsastustakin silloin tällöin. Schwierige Zeit pääsi periyttämään hienot kykynsä neljälle varsalle. Ori oli 164-senttinen ruunikko.
Hütten Frau pidettiin harrasteratsuna Saksassa. Se kilpaili vain pikkukisoissa, ja oli niin kiltti, että oli ratsastuskoulun käytössä pari iltaa viikossa. Hütten Frau oli vaalea rautias, säkäkorkeutta 162cm. Yhdeksänvuotiaana sillä teetettiin yksi varsa seudun parhaasta orista suurta rahasummaa vastaan.

Sarab, Scabierin emä, oli keskimääräistä parempi hyppääjä. Se oli itse vain 165-senttinen, mutta hyppäsi parhaalla kaudellaan 150cm ratana. Kauniin suklaanruskea ruunikko "Sara" oli, mutta kukaan ei vaivautunut neitiä kantakirjattavaksi kiikuttamaan. Luonteeltaan tamma oli hyvin raisu, mutta osaavat käsittelijät saivat sen aina pysymään kurissa. Ratsu kuoli synnyttäessään neljättä varsaansa, joka myös menehtyi yhdessä emänsä kanssa.
Treybolt taisi koulukiemurat tasolle vaB asti ja hyppäsi 140cm ratana. Se oli 167cm korkea, yleispainotteinen, nelisukkainen, läsipäinen raudikko. Koulu- ja esteratsastuksessa ratsu isäntineen ylsi laatuarvostelupalkintoihin ja arvonimiin asti, mutta kenttäratsastusta hevonen vain harrasteli. Erityisen arvokasta siitosoria ei tästä pojasta tullut, mutta sai sekin edes kaksi tammaa vieraikseen.
Beitrag oli koulupainotteinen raudikko. Se oli todella kovasukuinen kaveri, ja kyvykäs myös itse. Ori pääsi testaamaan taitojaan aivan kansainväliselle tasolle asti. Beitragin säkäkorkeus oli 162cm. Se astui elinaikanaan neljä tammaa, joista yksi valitettavasti loi varsansa.
Yksi tammoista oli Tragen Fee, hieno kenttä- ja estepainotteinen, kantakirjattu, laatuarvosteluissa palkittu raudikko. Tamma oli paitsi kaunis, myös luonteeltaan herttainen ja tottelevainen tapaus. Hienon kilpauran päätyttyä Tragen Fee tuli mainio periyttäjätamma.
Serene oli shokki. Se oli käsittämättömän itsepäinen eläin. Sisukas luonne toki auttoi ruunikkoa pärjäämään hienosti vaikeilla esteradoilla, mutta oli siitä vaivaakin. "Serre" oli 161-senttinen ja hävyttömän vaikea käsitellä ratojen ulkopuolella. Varsoilleen se periytti taistelutahtoa ja vahvaa luonnetta, mutta yksikään jälkeläisistä ei ollut samanlainen kauhujen hevonen kuin tamma itse.
Berg Schlecht, mistä se ei olisi saanut ykköspalkintoa? Kantakirjasta sai. Niin myös koulu-, este-, kenttä- ja yleislaatuarvostelusta. Se oli lyömätön kilpuri, ja myöhemmin haluttu siitosori, ylpeä kahdenkymmenenkuuden varsan isä. Ja tottakai menestyneet jälkeläiset toivat sille ykköspalkinnon myös jälkeläislaatuarvosteliusta.
Schwarts Lachen oli kokonaiset 160 senttiä täyttä kilparatsua. Sen luonne oli täydellinen: virkeä ja tottelevainen. Sillä oli oma, hienostunut hyppytyyli ja kestävät hermot. Se ei todellakaan stressaantunut helposti. Sillä oli kova kunto. Kun loistelias kilpaura oli ohitse, haluttiin "Laurasta" siitostamma. Siitä ei tullut mitään. Tamma tuli kantavaksi neljännellä yrityksellä ja sai hienon varsan. Sen jälkeen astutus joko epäonnistui tai tamma loi varsansa aina.

Syntynyt Varsan tiedot Emä Omistaja
01.01.2015 o. Wheaton LM Wannabe Vampire Nerita
09.07.2015 t. Scarlett Esk Blue Empress Debbie
20.11.2016 t.. Sabine 21 Swenja Kida
08.02.2017 t. Jacinda F Jaylyn D neon
09.03.2016 o. Domer Sapphire Pinky Amber Anarchy
01.02.2017 t. Hellcat's Revenge DLHS The Hellcat Spangled Shalala Sonja
25.01.2018 t. Veronna v. Helmwald Venus K Frida

Päiväkirja & valmennukset

Estevalmennus, valmentajana SissiP.
Punaruunikon orin kanssa aloitimme ravityöskentelyllä voltilla kolmen puomin ylitse. Tämän päivän rata koostuu melko pitkälti kontrollia vaativista tehtävistä, koska siinä on kuulemma hiukan parantamista. Alkutunnista kiinnitin jo huomiota orin vilkkauteen, kun se pyrki koheltamaan puomeja lapa edellä puskien ja silloinhan siitä ei vain voi tulla mitään jos yksi jalka on ihan eri uralla kuin muut. Kehoitin Fridaa ratsastamaan kulmia ja voltteja ulosasettaen ja kääntämään ulkojalalla, koska etenkin esteillä hevosen tulisi kääntyä ulkolapa johtaen, eli sieltä on oltava nopea ja tällä hetkellä ori oli kuin löllö hyytelö lima ulkolavastaan. Hetken taistelun jälkeen saatin Saken aivoihin mahtumaan että elämä on helpompaa kun malttaa kuunnella ratsastajaansa. Jatkoimme verryttelyhyppyihin ”täyskaarto/vastakaarto” harjoitukseen, jossa pääsimme hyppäämään yhtä estettä molemmista suunnista suoralla uralla ja tekemään laukan vaihtoja. Ehdin aina välissä avustajan kanssa nostamaan estettä ja lisäämään sinne puomeja niin että siitä tulikin okseri ja lopulta taso-okseri eli molemmista suunnista loikattavissa oleva. Vaihdoimme harjoitusta kun verryttely hyppyjä oli riitämiin ja otimme seuraavaksi suhteututun linjan, johon oli tarkoitus ottaa kuusi kontrolloidumpaa askelta ja lopuksi kun hypätään vähän isompana niin ottaa vain viidellä askeleella. Okseri alkuun ja pysty lopussa, aiheutti alkuun sen ongelman että Sakke otti jätti hypyn okserille, mihin olisi riittänyt pienikin hyppy ja välistä tuli sen vuoksi liian lyhyt ja meinasi mennä tappeluksi sen seurauksena. Otimme pariin kertaan voltin heti okserin jälkeen ja siellä kontrolliin. Kun mikään ei tuntunut toimivan lisäsin esteen etteen ja taakse kontrolli puomit. Pariin kertaan koeteltiin silti puomeja, jos vaan räpeltää niiden yli tai hyppää kerralla koko roskan (se ei onnistunutkaan), onneksi vältyttiin kumoon ratsastuksella ja pienen jurmutuksen jälkeen alkoi orikin ymmärtää parastaan ja lähestyi nätillä laukalla sovitellen askeleensa puomien väliin. Vihdoin pääsimme pienten välikäyntien jälkeen hyppäämään rataa. Radalla oli vähän pelokkeitakin, mutta ori tuntui kyllä hyvin rohkealta, joten tuskin sitä mikään tulee haittaamaan esteiden alla. Vesimatolle se kysyi, mutta Frida oli hereillä ja valmiina tukemaan, niin otti hiukan isomman hypyn kuin normaalisti. Radan jälkeen otimme maton uudelleen, jotta keräämme orille rohkeutta. Muutaman esteen välillä oli ongelmana saada hevonen takaisin hallintaan hypyn jälkeen, mutta muuten olen ihan tyytyväinen ja päätimme lopettaa hyvään suoritukseen. Kotiharjoittelussa tarkkuutta sileä työskentelyyn ja Sakelle tekisi kyllä hyvää hypätä paljon kontrollipuomien kera olevia esteitä.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Frida
Osallistuimme useammankin Faconden hevosen ja Famen ponin voimin juhannuksena pidettäviin mätsäreihin ja Saken kanssa luokkana oli hevosorit ja -ruunat jossa osallistujia oli kaikkiaan kymmenen kappaletta. Vastaamme saimme Kiiskisen todella upean mustan orin ja näin ollen saimmekin sinisen nauhan. Sinisten kehässä oli lopulta viisi osallistujaa ja meidän sijoituksemme oli kolmas. Parempaakin sijoitusta olisin toivonut mutta tähän oli tyytyminen, luokan taso oli todella kova! Ainakin saimme orin kanssa taas kokemusta ja treeniä isossa väkijoukossa olemiseen ja kuinka siellä käyttäydytään. Ja kyllähän Sakke kohtuullisen hyvin koko reissun käyttäytyikin, ainoastaan reissuun lähtiessä meinasi olla pienoista keskustelua siitä lähdetäänkö vai ei! Päivä oli pitkä sillä olimme lähteneet matkaan jo heti aamusta ja Sakke tuntuikin olevan illalla tyytyväinen kun se pääsi omaan karsinaansa lepäämään.

Kilpailukalenteri

sijoituksia ERJ 46kpl
19.02.2014 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
08.03.2014 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/40
09.03.2014 - kutsu - ERJ -160 cm - 4/40
11.03.2014 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/40
15.03.2014 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/40
09.11.2014 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
09.11.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/28
11.11.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/28
13.11.2014 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/50
16.11.2014 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
17.11.2014 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/50
30.11.2014 - kutsu - ERJ CUP - 160cm - 4/163
20.11.2014 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/24
05.01.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
19.01.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
21.01.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
24.01.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
25.01.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
18.01.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/50
29.01.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
03.02.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
07.02.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
04.02.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
10.02.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
10.02.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
11.02.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/40
17.02.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
09.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
10.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
12.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
04.03.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
16.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
19.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
19.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
20.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
01.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 526/
12.03.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
13.03.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
08.03.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/50
06.03.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/25
28.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/40
21.03.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
23.03.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
24.03.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/30
30.03.2015 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
30.09.2015 - kutsu - ERJ CUP - 160cm - 8/70
09.05.2015 - kutsu - NJ - trakehnerorit - 3/12, irtoSERT
05.09.2016 - kutsu - NJ - pv orit - 2/12, irtoSERT
20.09.2017 - kutsu - NJ - muut pv orit - 1/12, MVA-SERT

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!