Aquamarine F, kuollut 21.04.2018

   
© SL.
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Virallinen nimi: Aquamarine F, "Malla" Syntynyt: 01.03.2015 (12v.) 4v 01.05.2015
Rek.nro: VH16-031-0271 Rotu & sukupuoli: Suomalainenpuoliverinen & Tamma
Säkäkorkeus: 162cm Väritys: Punaruunikko
Kasvattaja: Faconde Omistaja: Frida, VRL-05826, Faconde
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: ko:GP, re:100cm

Meriitit

VIR MVA Ch, myönnetty 10.10.2017
Palkittu elokuun KTK tilaisuudessa KTK-II palkinnolla pistein 19+21+19+18=77p.
Palkittu toukokuun KRJ tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 9+43+25+20+11,5=108,5p.
Palkittu maaliskuun YLA tialisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 22(17+5)-32(20+12)-17-17-6=94p.

Luonnekuvaus

Kaikki on paskaa paitsi kusi. Jos hevoset osaisi puhua, olisi tuo lause varmasti Mallan tunnuslause. Puoliveritamma on luonteeltaan melkoinen murjottaja, eikä mikään ole ikinä hyvin – aurinko paistaa liian kirkkaasti, nyt sataa vettä, olisipa porkkanoita, nyt niitä hiton porkkanoita on liikaa. Aina Mallalla on aihetta murjottaa ja jos ei ole, niin äkkiäkös se sellaisen jostain keksii. Tamman kanssa voi olla hankala tulla toimeen, mutta aina se on jotenkin onnistunut.

Kun Mallan karsinaa lähestyy, voi sielun silmin nähdä tamman perääntyvän pimeimpään nurkkaan ja painavan korvansa tiukasti luimuun. Kun karsinan oven sitten avaa, siellä se Neiti Päivänpaiste murjottaa pimeimmässä nurkassa ja mulkoilee tulijaa ilkeästi. Varsinaisesti ilkeä tamma ei missään vaiheessa kuitenkaan ole, mutta arempia se alkaa helposti pelottelemaan ja uhkailemaan – hoitajan tulee siis olla rohkea ja osata jättää tamman kurttuilut omaan arvoonsa. Kun hoitaja ei ole kiinnostunut Mallan kiukuttelusta ja osoittaa, ettei pelkää tämän luimistelua, voi tämä kaikessa rauhassa hoitaa tammaa. Kiinni neito kuitenkin kannattaa sitoa, sillä vaikkei se varsinaisesti ilkeä olekaan, saattaa tamma hermostua niinkin pienestä asiasta kuin harjan osuminen väärään kohtaan – tällöin tammalla on tapana osoittaa mielipiteensä näykkäämällä.

En halua, en jaksa, ei kiinnosta – perinteinen Malla. Tammasta näkee jo kymmenen kilometrin päähän, ettei sitä kiinnostaa pätkän vertaa. Alkuun tamma yrittää kaikin keinoin luistaa työnteosta, mutta päättäväisellä ratsastuksella se alkaa kuitenkin pikkuhiljaa tajuamaan, että ei hitto, tuo kaksijalkainenhan on tosissaan. Tällöin Mallasta kuoriutuu ihan mallikas ratsu, mutta tuttuun tapaansa se ei ilmaiseksi anna mitään – ratsastajan on koko ajan oltava skarppina ja kertoa selvästi, mitä haluaa. Kaksijalkaisen on myös tiedettävä mitä tekee, joten aivan aloittelevaa ei selkään voi laittaa. Muuten hommasta ei tule yhtään mitään!

Vaikka Malla onkin melkoinen venkoilija aina alkuun, kun selkään kiivetään, on se siitä huolimatta parhaimmillaan kouluratsastuksen parissa. Jos tamman saa kuulolle, se toimii kuin unelma ja suorittaa halutut asiat ilman mitään vasta väitteitä. Koulutustasoltaan tamma on Grand Prix-tasoinen, mutta se, käyttääkö tamma koko potentiaaliaan, riippuu täysin ratsastajasta. Askellajit Mallalla on tasaiset ja lennokkaat, eikä niistä puutu näyttävyyttä.

Esteratsastus ei ole Mallalle ihan omin ala, muttei kuitenkaan mitenkään erityisen suuri ongelmakaan. Tamman kapasiteetti riittää 100cm-luokkiin, hyppytyyli ei ole paras mahdollinen, muttei kuitenkaan huonokaan – aika keskiverto siis. Hyvin harvoin tamma kieltää, rynnii esteiden ohi tai edes pudottelee puomeja, mutta kukaan ei ole täydellinen – silloin tällöin myös tätäkin tapahtuu. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Malla on ihan keskiverto esteratsu.

Kilpailupaikalla Mallan tunnistaa kauas. Happamalla naamalla ja korvat tiukasti luimussa se kulkee hoitajan perässä, ylittäen silloin tällöin näykätä ohi kävelevän lajitoverin takamuksesta palaa – vain koska se oli ärsyttävän valkoinen! Hoitajan tulee koko ajan olla tarkkana ja seurailla Mallan tekemisiä, jottei se pääse terrorisoimaan muita kilpailijoita. Verryttelyssä tamma testaa lähes poikkeuksetta, onko ratsastaja tosissaan, mutta huomatessaan asian olevan näin, lopettaa se pelleilyt siihen paikkaan ja alistuu karuun kohtaloonsa.
C: Minja E.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Aquired Assets
koGP, re90cm, sk.162cm, tprn
KRJ-I, YLA1, KRL-III, KTK-III
ii.Good Assets evm
koGP, re70cm, sk.167cm, km
iii. Tobe's Furcula evm
koVaA, re130cm, sk.172cm, km
iie. Mikie's Jaimie Dee evm
koGP, re80cm, sk.166cm, km
ie.Tobe's Easter Parade evm
koIntII, re110cm, sk.155cm, rn
iei.Master Delight evm
koHeA, re60cm, sk.165cm, prn
iee. Foxy Lady evm
koGP, re90cm, sk.163cm, km
e. Coral Madness
koGP, re100cm, sk.164cm, m
KRJ-I, YLA2
ei. Marloweevm
koGP, recm, sk.166cm, m
eii. Magnetevm
koGP, recm, sk.170cm, mrn
eie. Double Toffeeevm
koVaA, re140cm, sk.164cm, vrt
ee. Coraliaevm
koVaA, recm, sk.162cm, rn
eei. Zanderevm
koIntII, recm, sk.167cm, trn
eee. Corneliaevm
koGP, recm, sk.161cm, rt

Good Assets oli komea ori, jolla selvä sukulinja. Se periytti pojalleen kauniin kimon värityksen, sosiaalisen ja kiltin luonteen, sekä nöyrän käyttäytymisen. Ori sai jääräpäiseltä isältään ja lempeä luonteiselta emältään ilmavat ja näyttävät askeleet. Askeleet tuntuvat ratsastajasta myös mukavan pehmeiltä. Ori on luotu kouluradoille nöyrän luonteensa ja askeltensa näyttävyyden ansiosta.
Good Assetsin isä Tobe's Furcula oli komea suuri kimo-ori, jonka lahjat näkyivät sen esteuralla. Jääräpäiselle isokokoiselle orille kehittyi helposti maine vaikeana hevosena jo nuorena. Silti sen lahjat menivät vaikean luonteen yli ja vanhemapana orin luonne tasaantui ja se on periyttänyt jälkeläisilleen näyttävät ja ilmavat liikkeet.
Good Assetin emä Mikie's Jaimie Dee oli kaunis kimo tamma, jolla ei ollut yhtäkään pahaa tapaa. Kouluratsastus oli aina GP tasolle asti, joten ei ihmekkään, että sen jälkeläisistä tuli hyväaskelisia hevosia. Tamma periyttää vahvasti hyvää luonteenpiirretään ja kimoa väritystään jälkeläisilleen. Tamma on suosittu hevonen kasvatuksessa sen luonteen ja askelten kauneuden vuoksi. Jokaisesta varsasta ei tietenkään voitu olettaa tulevan kimoa tai hyvä tapaista. Good Assetin tapauksessa onneksi periytyi juuri nämä hyvät asiat.
Tobe's Easter Parade oli hyväsukuinen ruunikkotamma, jolla ei ollut säkäkorkeutta kuin 155 cm. Eipä korkeus mitään pahentanut, päinvastoin. Tamma voitti kouluratsastuksessa itseään suuremmat ja ryhdikkäämmät, omalla pienikokoisella ja notkealla olemuksellaan. Periyttää hienoa sukulinjaa. Useista varsoista on jäänyt pienikokoisia.
Toben isä Master Delight oli vankka, keskikokoinen ori, jolla oli kouluratsastus vain HeA tasolle asti. Esteitä se mielummin hyppäsi, vaikkei niitäkään 60 cm enempää. Ori periyttää selvästi raskasrakenteisempaa sukulinjaa, vaikka sen tyttärestä tulikin hyvin hento. Suurin osa orin jälkeläisesti oli yhtä massiivisia, kuin hän itse. Etenkin oreissa havaittiin selvästi samoja piirteitä, mutta syytä siihen ei tiedetä miksi osa tammoista oli hyvin pienikokoisia vaikka emäkin olisi ollut suurempi.
Toben emä Foxy Lady oli kuvankaunis siro kimo, joka menestyi menestymistään kouluradoilla. Päättäväinen tamma teki parhaansa koulukentillä ja kaikki kova työ palkittiin. Tamma periytti jälkeläisilleen notkeutta ja hyvää luonnetta.

ei. Marlowe on isänsä tavoin varsin lahjakas kouluhevonen, joka on kerännyt mainetta ja mammonaa ympäri maailmaa. Luonteeltaan Marlowe on isäänsä paljon "nössömpi", mutta sitäkin yhteistyökykyisempi. Joitakin orimaisia piirteitä toki Marlowestakin löytyy, muttei se nyt aivan päättömästi riehu - ainakaan ilman syytä. Ori kilpailee GP-tasolla varsin menestyksekkäästi. Vuonna 2011 ori oli mukana MM-joukkueessa, joka toi maalleen hopeisen mitalin. Yksilömitalia ei ole vielä tullut, mutta varmasti sekin on pian tuloillaan, jos ori on yhtään perinyt ominaisuuksia isukiltaan. Euroopan mestaruuskilpailuja on sen sijaan kierrelty, ja jokavuotiseksi perinteeksi alkaa muodostua se, että sieltä joko napataan mitali tai sijoitutaan kymmenen parhaan joukkoon.
eii. Magnet on erittäin arvostettu nimi oldenburginhevosten keskuudessa. Luonteeltaan se on showmiehiä, joka tietää varsin hyvin menestymisestään. Ori on urallaan saavuttanut jopa kaksi EM-kultaa ja yhden EM-pronssin. Lisäksi se on päässyt myös näyttämään taitojaan MM-kilpailuissa, joista se yhden hopeankin on napannut. Orin henkilökohtainen ennätystulos Grand Prix-tasoisesta vapaaohjelmasta on 83.40 %. Hevosella on muutama kymmenen jälkeläistä, joista varsin moni on kivunnut kansallisen tason kouluradoille. Tällä hetkellä tämän suvun kirkkain helmi, 20-vuotias Magnet, viettää ansaittuja eläkepäiviä kasvattajallaan Hollannissa.
eie. Double Toffee on suvun yksi rauhallisimmista ja hyväkäytöksisimmistä hevosista. Tamma ei koskaan satuta, ainakaan tahallaan, ketään, ja se rakastaa yli kaiken ihmisten antamaa huomiota. Tämä varsin lutuinen hevonen kilpaili 140cm alueluokissa, ja teki myös joitakin startteja koulupuolella Vaativa A-tasolla. Tamman kilpaura loppui kuitenkin lyhyeen, kun 8-vuotiaana sen pari vuotta jatkuneet ajoittaiset selkäkivut muuttuivat joka päiväiseksi riesaksi. Tamma joutui jättämään ratsun tehtävät ja jatkamaan elämäänsä siitoshevosena. Hevonen on tähän menneessä putkauttanut maailmaan neljä luonteeltaan tasapainoista ja hyvärakenteista hevosta.
ee. Coralia oli oikein lutuinen kaveri, joka teki töitä aina yhtä innoissaan ja hyvällä asenteella. Tamma toimitti enemmänkin harraste- kuin kisaratsun virkaa, minkä vuoksi sillä ei ole kauheasti sen suurempia saavutuksia koulu- tai esteratsastuksesta. Coralia starttasi muutamia vaativia koululuokkia aluetasolla sijoittuen mukavasti. Mahtavalla persoonalla varustetulla tammalla oli potentiaalia vaikka mihin, mutta valitettavasti koskaan kukaan kunnianhimoinen kisaratsastaja ei tätä helmeä löytänyt. Tamma kuoli vain 11-vuotiaana riehuessaan laitumellaan ja murtaessaan jalkansa pahasti.
eei. Zander oli jokaisen kaksijalkaisen pahin painajainen. Ori oli pakko ruunata viisi vuotiaana, koska sen meno oli aivan mahdotonta eikä sitä suurikokoisemmatkaan miehet saaneet pidettyä aisoissa. Ruunaus rauhoitti "Santtua" jonkin verran, mutta edelleen vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää jokaiselle päivälle. Ruuna käy pyörähtämässä säännöllisesti kansallisissa kouluratsastuskilpailuissa Intermediaire I- ja II-tasolla, ja menestynyt hyvin. Hevonen on ratsastaessa varsin vaativa ja voimakas, joten mitään heppoista ratsastajaa ei ruunan selkään voi päästää.
eee. Cornelia oli yksi oman aikansa loistohevonen, joka sijoittui yli puolet osallistumisistaan kilpailuista GP-tasolla. MM-kilpailuissa ei tamma kuitenkaan käynyt kertaakaan, mutta Euroopan mestaruus siunaantui kerran ja EM-pronssi jopa kolmesti nuoresta iästä huolimatta. Luonteeltaan tamma oli varsin tasapainoinen ja sellainen hevonen, jonka kanssa voi melkein kuka tahansa viettää aikaa. Cornelialla oli sama ongelma kuin Maddella, eli esteiden hyppiminen koettiin erittäin vastenmieliseksi syystä tai toisesta. Tamma jouduttiin lopettamaan 14-vuotiaana sen murtaessa jalkansa kilpailumatkallaan riehuessaan lentokoneen ruumassa.
C: Amanda, Alondra

Syntynyt Varsan tiedot Emä Kotipaikka
23.07.2015 t. Aquila F White Rashid narie
01.12.2015 t. Thelma F Hukkapuron Toreador Sonja P.
01.03.2017 o. Marlon F Wolf's Martian Tierra
05.05.2017 o. Titanium F Thirteen Titan Anne
14.04.2017 o. Aquarius F Kerkän Dewerick Jannica
01.06.2017 t. Corinne F Doom Remrock Daisy
13.09.2016 t. Arcadia F Fronton du Roch meea
20.07.2017 o. Waldein Caputo Thirteen Calisher Hazel
01.10.2016 t. Adamarie F Thirteen Taittinger Possiikeri
23.03.2017 t. Emerald F Bizarro birdie
24.11.2017 t. Empressed F Oldifionin Emperio Frida

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus, valmentajana Johan Gwerder
Frida nimenomaan oli maininnut, että Malla oli viimeaikoina tuntunut varsin flegmaattiselta ja vaisulta, eikä sillä ollut ollut mielenkiintoa työskentelyyn. Niinpä toivoin, että vähän erilainen lähestymistapa harjoitteluun antaisi ratsukolle taas lisää intoa. Fridalla ja Mallalla meni tovi päästä vauhtiin, mutta lopulta vaikutti siltä, että tehtäväradan suoritus kelpasi molemmille. Kannattaa kotonakin tehdä monipuolisesti erilaisia harjoituksia ja välillä ottaa vähän rennomminkin, niin Malla ei pääse kyllästymään.
Alkuun tamma vaikutti todella hitaalta pohkeelle, suorastaan kyllästyneeltä koko touhuun. Johan kuitenkin teetti meillä ihan erilaisia tehtäviä kuin normaalisti kotona teemme ja pikkuhiljaa tamma tuntui piristyvän. Lopputunnista se tuntui olevan taas oma itsensä, ehkä meidän pitää useammin vaihtaa tuttu kotikenttä ja tehtävät jonkin toisen tallin kenttään ja valmentajan tehtäviin.

Kouluvalmennus, valmentajana Daniel Susineva
Vähän nauratti jämerän tamman asenne. Se oli vähän sen oloinen, että tiesi paremmin kuin kukaan muu tässä maneesissa, mitä Hänen Korkeutensa tänään suvaitsisi tehdä. Hyvällä liikemekaniikalla ei vielä pitkälle pötkitty, jos hevonen ei ollut valmis työskentelemään ratsastajansa kanssa. Loppujen lopuksi ratsastaja kuitenkin ymmärsi paremmin kouluratsastuksen lajiominaisuuksia, kouluohjelmia ja arvostelupöytäkirjoja. Hyvää ratsastusta oli tietysti olemassa muunkinlaista kuin kouluruusukejahtia, mutta nyt katselin kuitenkin edessäni kilpailevaa kouluratsukkoa, jonka tavoitteet olivat juuri kilpakentillä. "Pysäytä se", komensin ja odotin nopeaa toimintaa. Hevonen vähän kyseli, onko pakko pysähtyä, kun just nyt on niin hyvä pössis tässä eteen liikkuessa. "Uudestaan liikkeelle. Kohta pysäytät sen taas." Äh, sanoi hevonen, alkutervehdyksiäkö tässä treenataankin, juujuu, kyllä minä nämä jutut osaan. Sehän sitten pysähtyi topakasti tasan. Aloin päästä jyvälle tästä hevosesta, niin uskoin. "Se taitaa olla aika itsevarma hevonen", arvelin ääneen. "Ei kovin helposti motivoitavissa tekemään asioita, jotka eivät sitä itseään juuri sillä hetkellä niin miellytä?" "Juu, ei tosiaan", sanoi Frida, ja minä nyökkäsin. "Sitä pitää ehkä vähän yllättää välillä. Provosoidakin, ja sitten palkita, kun se tekee sulle mieliksi." Malla piti ravilisäysten liihoittelusta. Nopeissa piaffi-passage-siirtymisissä se vähän huiskautteli häntää, kun homma oli työlästä, mutta kun se erityisen hyvän siirtymisen jälkeen saikin nopeasti pitkät ohjat, käyntitauon ja paljon silittelyjä, se meni melkein hölmistyneen näköiseksi. Hetkinen - olikin kivaa tehdä niin kuin ratsastaja halusi, vaikka se olikin vähän rankkaa. Sanottiin kai, että kissat elivät kiitoksilla, mutta Mallaa silmiäni siristellen katsellessani mietin, että niin kyllä tuokin kavioeläin. Hyvin se miellyttämisenhaluisuutensa kätki, mutta se oli olemassa. Samoin oli GP-hevoselta vaadittava laatukin.

valmennus, valmentajana

Kilpailukalenteri

sijoituksia KRJ 62kpl
21.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
22.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
30.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
11.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
11.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
12.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
12.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
09.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
11.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
15.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
16.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
18.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
19.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
21.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
25.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
29.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
30.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
01.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
04.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
16.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
18.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
18.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
20.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
20.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
21.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
22.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
23.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
24.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
29.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
30.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
31.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
04.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
05.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
18.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
19.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
19.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
21.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
22.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
22.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
26.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
29.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
30.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
30.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
31.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
02.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
04.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
05.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
07.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
08.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
21.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
22.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
23.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
25.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
25.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
28.05.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
01.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
07.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
08.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
13.06.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
30.06.2015 - kutsu - KRJ CUP - GP - 21/218
31.08.2015 - kutsu - KRJ CUP - GP - 9/151
29.02.2016 - kutsu - KRJ CUP - GP - 23/255
15.07.2015 - kutsu - NJ - fwb tammat - 2/12, irtoSERT
10.05.2016 - kutsu - NJ - pv tammat - 2/12, irtoSERT
24.12.2016 - kutsu - VSN - fwb tammat - 3/12, RCH
07.04.2017 - kutsu - NJ - pv tammat - 3/12, irtoSERT
29.03.2017 - kutsu - VSN - fwb tammat - 1/12, SW1
09.05.2017 - kutsu - NJ - Hevostammat - 4/12, irtoSERT
31.05.2017 - kutsu - VSN - fwb tammat - 2/12, RCH
08.08.2017 - kutsu - NJ - fwb tammat - 2/10, irtoSERT
25.06.2017 - kutsu - NJ - fwb - 1/12, MVA-SERT
20.09.2017 - kutsu - NJ - fwb tammat - 1/12, MVA-SERT

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!