Jewelberry, kuollut 20.01.2019

       
© Benny de Ruiter
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Virallinen nimi: Jewelberry, "Eve" Syntynyt: 08.11.2013 (20v.) 4v 08.04.2014
Rek.nro: VH14-021-0402 Rotu & sukupuoli: Trakehner & Tamma
Säkäkorkeus: 166cm Väritys: Punaruunikko
Kasvattaja: Bethany Johnson, corbin. Omistaja: Frida, VRL-05826, Faconde
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: ko:GP, re:90cm

Meriitit

Palkittu toukokuun KRJ tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 6,5+43+18+20+14=101,5p.
Palkittu kesäkuun KTK tilaisuudessa KTK-II palkinnolla pistein 19+19+20+19=77p.
Palkittu elokuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 21(15+6)-25(13+12)-17-18-4=85p.

Luonnekuvaus

Herran jestas, että voi hevonen olla säikky! Maasta käsin tamma säikkyy aivan kaikkea, lähtien epämääräisistä äänistä aina omaan varjoon asti. Tamman kanssa tulee liikkua rauhallisesti, sillä liian äkkinäiset liikkeet ja ihan yllättäen puhuminen saattavat aiheuttaa melkoisen sydänkohtauksen. Selästä käsin Eve on kuitenkin aivan eri maata – rohkea ja rehellinen, joka menee vaikka heikoille jäille ensimmäisenä. Mikään sitä ei tunnu pelottavan, eikä edes kovimmat ja pelottavimmat äänet saa tammaa hermoilemaan. Kummallinenhan tuo otus tosiaan on, kun luonne muuttuu sen mukaan onko kaksijalkainen selässä vai rinnalla, mutta loppu viimein ei siinä järin paljoa moittimista ole – ihan kelpo neitokainen.

Joskus tuntuu, että Even hoitaminen on melkoista rakettitiedettä. Tammaa ei voi sitoa kiinni karsinaan, sillä siellä Evellä on taipumus saada vetopaniikki, eikä sitä voi kyllä irtikään jättää, sillä säikähtäessään se jyrää hoitajan yli. Paras vaihtoehto on taluttaa se käytävälle ja kiinnittää kaksin puolin kiinni, siihen tamma sentään suostuu. Hoitajan tulee olla kärsivällinen, rauhallinen ja ennen kaikkea varovainen, sillä liian nopeat liikkeet aiheuttavat Evelle lähestulkoon sydänkohtauksen. Myös se, että tammaan koskee yllättäen, saa tämän hermoheikon neitokaisen paniikin valtaan. Hoitajan onkin jatkuvasti muistettava kertoa hoidokilleen tekemisistään, jotta homma sujuisi ongelmitta. Myös varustaminen voi olla melkoista – koskaan kun ei tiedä, milloin tamma päättää säikähtää hengiltä satulan nähdessään.

”Ei tuo voi olla sama hevonen!” Yleinen lausahdus ulkopuolisilta, mutta totta se on. Maasta käsin tamma on oikea hermoheikko jänishousu, jonka oma varjokin on jo liian pelottavaa nähtävää, mutta välittömästi kaksijalkaisen kivutessa selkään, muuttuu Eve reippaaksi ja rohkeaksi ratsuksi. Tamma menee minne halutaan, eikä edes kentän ohi kiljuen rynnivät pikkulapset saa sitä pois tolaltaan, vaikka normaalisti nuo äänekkäät räkänokat olisikin neitokaiselle liikaa. Mikä mahtaa olla tuo taika, sitä ei kukaan tiedä. Ratsuna Eve on kuuliainen ja nöyrä. Se tottelee ratsastajan pienimpiäkin apuja tarkasti ja tekee tarkalleen, mitä käsketään. Askellajit sillä on pääosin tasaiset ja lennokkaat, mutta sen iso ravi yllättää monet pompottavuudellaan.

Parhaimmillaan Eve on kouluratsuna, sillä tamma tuntuu nauttivan pikkutarkasta ja hidastempoisesta työskentelystä. Se kantaa itsensä kauniisti, eikä liikkumisessa ylipäänsä ole mitään moitittavaa – yleensä tamma tuntuukin hurmaavan tuomarit puolelleen osaamisen lisäksi juurikin tällä liikkumisellaan. Lähes kuka tahansa pärjää tamman kanssa, mutta vasta osaavan ratsastajan alla sen koko potentiaali pääsee loistoonsa. Koulutustasoltaan Eve on Grand Prix-tasoinen.

Estehevosena Eve on luotettava ja rohkea – tamma ylittää kaikki halutut esteet, olipa ne miten pelottavia tahansa. Hyppytyyli tammalla on kuitenkin vähintäänkin omintakeinen, eikä sen kapasiteettikaan riitä 90cm-korkuisia esteitä pidemmälle. Tästä syystä esteet kuuluvat Evan liikuntamuotoihin vain mielenvirkistyksenä.

Kilpailupaikalla tamma ei oikein tunnu tietävän, miten päin olla. Taluttaessa ja ylipäänsä maasta käsin se tuntuu omalta hermoheikolta itseltään, joka ei siitä huolimatta ole kuitenkaan ihan syliin hyppäämässä jokaisen oudon äänen tai muun poikkeavuuden takia – toisin kuin kotioloissa. Voinemme siis todeta tamman olevan hieman tavanomaista rohkeampi päästessään ihmisten ilmoille. Selkään noustessa Eve on kuitenkin oma rauhallinen ja rohkea itsensä, joka ei hätkähdä mistään. Jo verryttelyssä tamma tekee parhaansa, mutta aina sillä tuntuu olevan vielä hieman enemmän annettavaa radalla.
C: Minja E.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Firewindevm
ko, recm, sk.cm,
ii. Cerewanevm
ko, recm, sk.cm,
iii. Paasha MVevm
ko, recm, sk.cm,
iie. C'est la vieevm
ko, recm, sk.cm,
ie. Fiona GERevm
ko, recm, sk.cm,
iei. Meadowviewevm
ko, recm, sk.cm,
iee. Fidertanz Ievm
ko, recm, sk.cm,
e. Jewellilyevm

ko, recm, sk.cm,
ei. Tigerboyevm
ko, recm, sk.cm,
eii. Vertrauen ZUGevm
ko, recm, sk.cm,
eie. Traumtänzerevm
ko, recm, sk.cm,
ee. Jewelprideevm
ko, recm, sk.cm,
eei. Reibungsschutzevm
ko, recm, sk.cm,
eee. Jewelein evm
ko, recm, sk.cm,

Isä, ruunikonkimo Firewind oli hieno, 167 cm korkea trakehnerori, jolta ei menestystä jäänyt uupumaan! Hieno periyttäjä onkin jättänyt jälkeensä liudan hyvärakenteisia ja -liikkeisiä jälkeläisiä, joille jokaisella on kertynyt menestystä niin kisoissa kuin näyttelyissä. Myöskin tämän orin jälkeläisten varsat ovat olleet vakuuttavia. Ori itse kisasi nuorempana erittäin paljon ja parhaimpina vuosinaan se oli melkein voittamaton Grand Prix -luokissa. Luonteeltaan ori oli kuitenkin hieman vaikea ja näin ollen vaati ratsastajaltaan ja käsittelijältään kokemusta, sekä puhdasta rautaista tahtoa, eivätkä sen jälkikasvukaan ole ollut niitä kaikkein helpoimpia käsitellä, olematta kuitenkaan täysin mahdottomia.
Isänisä Cerewan oli suurien luokkien kisahevonen, täysi showmies ja aivan selvä voittaja! Tämä trakehner tunnettiin kentillä sinä hevosena joka alkuverryttelyssäkin jo säväytti ja itse suorituksellaan hurmasi tuomarit ja katsojat. Kisaurallaan se voittikin monen monta kilpailua, kunnes valitettavasti loukkaantui kuljetuksessa ja joutui vetäytymään siitokseen ja vain kevyeen kisaukseen. Herttaisella luonteella varustettu kimo ori olikin suorastaan unelmahevonen ja ruusukehain ominaisuudet vain lisäsivät tätä. Cerewan on jälkeläisilleen periyttänyt hienoa liikettään ja esiintymisvarmuuttaan, luoden monta showkehien- ja sydäntenvalloittajaa.
Isänemä Fiona GER oli kuvankaunis tummanruunikko trakehner, jota käytettiin enemmän siitokseen, kuin kisaamiseen. Muutaman kerran kisakentillä pyrähtänyt tamma olikin niin hienosta ja hyvästä koulusuvusta, että on melkein harmi, ettei se ollut päässyt näyttämään taitojaan suurempien yleisöjen edessä. Tamman varsat ovat kuitenkin kysyttyjä, ja Fiona onkin osoittanut olevansa verraton siitostamma, joka hoitaa jokaisen varsansa huolella ollen kuitenkin erittäin järkevä lastensa suhteen. Varsoilleen se periyttää hienoja liikkeitä, piirteitä sekä hieman hankalampaa luonnetta. Tamma on nimittäin erittäin hyvä käymään hoitajiensa ja ratsastajiensa hermoille niin hoitaessa, kuin ratsastaessa, leikkien välillä maailman suurinta diivaa.

Emä Jewellily oli rautias, läsipäinen tamma joka valtasi kisakenttiä aina eläkepäiviinsä asti. Jewelberry onkin sen ensimmäinen varsa ja näin ollen toimii lippulaivana tamman koko jälkeläisnäytölle. Hyväliikkeinen ja järkevä tamma kisasi Grand Prix -luokissa, joka toi useammin kuin kerran hymyn omistajansa huulille. Valitettavasti tamma menehtyi yllättäen kolmannen varsansa synnytykseen, mutta tämähän vain nostaa näiden kahden henkiin jääneen jälkeläisen arvoa, sillä Jewellilyn oma suku oli täynnä erittäin mielenkiintoisia ja haluttuja nimiä.
Emänisä Tigerboy on erittäin kysytty nimi kouluratsujen suvussa, sillä tämä ori on melkeinpä täydellinen kouluratsu niin taitojensa (kisasi Grand Prix-tasolla), kuin luonteensa ja rakenteensa puolesta. Siitä on hankala löytää mitään pahaa sanottavaa, sillä tämä rautias ori oli käsittämättömän tasokas niin suorituksiltaan ja saavutuksiltaan. Yhteistyökykyinen luonne ja moitteettomat tallitavat tekivät tästä orista lähestulkoon sen paljon puhutun unelmahevosen, mutta onneksi siitä löytyi aivan pienen pieni puute. Lastaamisessa ori oli nimittäin erittäin hankala tapaus ja siihen saikin aina varata pari tuntia, sekä useamman avustajan!
Emänemä Jewelpride oli varsinainen kisatykki, mutta ei kuitenkaan aivan täysin kouluratsastuspainoitteinen. Tammalla nimittäin kisattiin kouluratsastuksen ohella kenttäratsastusta ja näin ollen tältä tammalta löytyi kykyjä kaikkiin lajeihin, olematta kuitenkaan yhdessäkään mitenkään loistava. Näyttävät askellajit, hyvä hyppytekniikka ja tasapainoinen liikkuminen tekivät tästä tammasta ilon ratsastaa ja suvullisestikin tamma oli erittäin hyvä ja potentiaalinen. Sillä ei kuitenkaan kisattu paljoa vaan se jäi erittäin nopeasti pelkästään jalostuskäyttöön ja Jewelpridella onkin monta varsaa, joista moni on sijoittunut erittäin hyvin kilpailuissa.

Syntynyt Varsan nimi Isä Omistaja
01.05.2014 o. Jewelion F YLA2 Manchester United Frida
26.06.2014 o. Jager Monster F Xanthos wishmaster
11.05.2015 t. Jewelthief F Red State Pierre
30.08.2015 t. Tequilaberry F Taifun's Chevalier Linnea K.
09.12.2015 o. Jalouse F Criminal Kid reibili
15.08.2016 o. Jigger F No Shows Manaaja
24.02.2017 o. Nights King Lord of Bones Romilly
14.01.2018 t. Jewelcherry Thrill Kasimir Nekota
19.03.2017 t. Jamila F Altaros HM
.

Päiväkirja & valmennukset

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Frida
Katselin edessäni olevaa kutsua, Rosenhofin talli järjestäisi näyttelyt trakehner tammoille parin viikon päästä. Mukaan ilmoitinkin kaikki trakehner tammat meiltä ja olihan niitä sitten loppujen lopuksi 12 kappaletta! Even ilmoitin luokkaan kaksi joka oli tarkoitettu 5-7 vuotiaille tammoille. Kun koitti näyttelypäivää edeltävä päivä, pakattiin autoihin hevoset sekä tavarat ja mukaani lähtivät molemmat tallimme työntekijät. Even luokkaan oli ilmoittautunut yhteensä 20 hevosta ja minua vähän jännitti kuinka tamma tulisi pärjäämään, riippuu varmaan pitkälti millä tuulella hänen korkeutensa sattuu olemaan... Aamulla koittikin suuri urakka josta kuitenkin selviydyttiin yllättävän nopeasti, yllätyksiä ei tullut ja kaikki hevoset käyttäytyivät yllättävän hyvin. Jopa Eve pisti parastaan eikä sen kanssa tarvinnut kovin monesta asiasta tapella! Juuri ennen luokkansa alkua Eveltä meinasi palaa hermo aivan totaalisesti (ja suoraan sanottuna minultakin tamman toilailuun) kun se joutui hieman odottamaan omaa vuoroaan. Onneksi sain sen kuitenkin rauhoittumaan ja olin todella tyytyväinen sen suoritukseen kehässä. Osallistujien taso oli kuitenkin aika kova mitä ehdin muitakin seuraamaan. Kun kaikki Even luokan osallistujat olivat käyty läpi, alkoi tuloksien jännääminen. Meinasin melkein pyllähtää takapuolelleni kun tuloksia alettiin kuuluttamaan, Eve sijoittui luokassaan ensimmäiseksi ja tallimme toinen tamma heti jaetulle toiselle sijalle! Toisiin oli kuitenkin vain kahden pisteen ero mutta pisteethän nyt kaiken ratkaisee. Noudimme palkintomme kehästä jonka jälkeen suuntasimme takaisin karsinoillemme jossa Eve sai palkinnoksi useamman porkkanan, niin hienosti se oli tällä kertaa esiintynyt ja käyttäytynyt!

Kouluvalmennus, valmentajana yaren
Kuten varmasti moni muukin, minä epäilin myös hyvinkin vahvasti sitä, oliko Eve aivan varmasti se Fridan lupailema GP-ratsu. Ainakin se tuntui Fridan satuloidessa ja taluttaessa olevan täysin holtiton, eikä vaikuttanut kunnioittavan yhtään ihmistä tai jos kunnioitti, niin silloin oli jotain niin pelottavaa edessä, ettei homma toiminut sen takia. Mutta kyllä vain, minun suuni loksahti kirjaimellisesti auki, kun Frida viimein pääsi hevosensa selkään ja alkoi menemään alkukäyntejä. En tiedä, mitä tamman päässä mahtoi tapahtua, mutta siitä hetkestä lähtien se askelsi eteenpäin rennon letkeällä meiningillä ja kuunteli ratsastajansa apuja avoimin mielin. Alkulämmittelyt osoittivat sen, että Evessä oli totisesti ulkonäköä kouluratsuna. Se alkoi hyvinkin pian kulkemaan halutussa muodossa ja astui kauniisti takajaloillaankin. Temponmuutokset eri askellajeissa olivat sujuvia, eikä trakehner alkanut kertaakaan sooloilemaan omaan tahtiinsa. Avo- ja sulkutaivutukset menivät todella kauniisti, eikä minun tarvinnut valmentajana paljon suutani aukoa korjauskehotuksia antaakseni. Ja entäs sitten ne piaffet ja passaget. Voi apua, miten jonkun hevosen alkaessa toimimaan, tarjosi se kyllä ehdottomasti parastaan! Minun oli pakko kehua Fridan taitoja ratsastajana, sillä hän sai kyllä totisesti kaikki parhaat puolet tuotua Evestä esille. Tamma ei hosunut eteenpäin kertaakaan, otti vain kaikki askeleet rauhallisesti ja polki maata niin kuin korkeatasoisen kouluratsun kuuluikin. Laukanvaihdoissa pientä innostumista alkoi olemaan jo liikaakin ilmassa, mutta pidätteiden ansioista hevonen alkoi taas muistamaan paikkansa ja keskittyi enemmän suoritukseen kuin vauhtiin. Laukanvaihto joka askeleella oli haasteellinen, mutta kyllä sieltä pitkiä pätkiä syntyi ja suoritukseen ei tarvinnut enää muuta kuin lisätä mielessään sopiva musiikki. "Nyt kyllä kehut sen tammasi maasta taivaisiin, niin mainio se on!" naurahdin valmennuksen päätteeksi annettuani kaksikolle luvan vaihtaa vapaalle.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Frida
Toukokuun puolessa välissä olisi jälleen KRJ:n laatuarvostelun seuraava tilaisuus, tällä kertaa laittaisin osallistumisen ajoissa jotta varmasti mahduttaisiin mukaan parin hevosen kanssa. Katselin hevosten tietoja tietokoneella läpi ja mietin että ketkä kaksi mukaan ilmoittaisin. Laskeskelin pisteitä ja tällä kertaa päädyin Eveen ja Mallaan, niillä olisi tällä hetkellä parhaat mahdollisuudet hyviin palkintoihin. Laitoin osallistumisen menemään sähköpostilla jonka jälkeen suuntasin työhuoneesta tallin puolelle, oli aika ottaa hevoset sisälle. Kaikki muut oli jo saatu karsinoihinsa iltapalalle, mutta Eve oli vielä pihalla. Se oli juoksennellut vain karkuun sitä hakiessani joten päätin jättää sen viimeiseksi, en nyt millään jaksanut mitään jahtausleikkejä. Ulos tullessani Eve meinasi jo aivan hätääntyä, ilmeisesti se luuli ettei pääsisi nyt sisälle ollenkaan! Näin ollen sainkin sen heti kiinni ja talliin mentiinkin melkein liiankin vauhdikkaasti. Jospa se taas ensi kerralla muistaisi ettei karkuun kannata juosta tai sitten ei...

valmennus, valmentajana

Kilpailukalenteri

sijoituksia KRJ 45kpl
20.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 4/50
20.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 7/50
23.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 5/50
24.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 7/50
24.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 5/50
17.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 7/50
22.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 1/50
26.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 2/50
19.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 5/50
22.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 1/50
17.10.2014 - kutsu - KRJ - GP - 4/60
19.10.2014 - kutsu - KRJ - GP - 2/60
02.11.2014 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
04.11.2014 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
15.11.2014 - kutsu - KRJ - GP - 2/18
25.11.2014 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
27.11.2014 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
30.11.2014 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
05.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
25.01.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
26.01.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
27.01.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
23.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
11.03.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
13.03.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
14.03.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
06.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
09.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
11.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
04.03.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
21.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
22.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
03.03.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
06.03.2015 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
07.03.2015 - kutsu - KRJ - GP - 6/40
20.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
17.02.2015 - kutsu - KRJ - IntII - 4/30
22.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 1/40
22.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 6/40
23.02.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/40
05.03.2015 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
05.03.2015 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
31.05.2015 - kutsu - KRJ CUP - IntII - 13/197
31.08.2016 - kutsu - KRJ CUP - IntII - 15/188
31.08.2016 - kutsu - KRJ CUP - GP - 9/210
11.05.2018 - kutsu - VSN - pv tammat - 3/12, RCH
23.06.2018 - kutsu - NJ - pv tammat - 2/20, irtoSERT
30.07.2018 - kutsu - NJ - pv tammat - 4/12, irtoSERT
15.09.2018 - kutsu - VSN - pv tammat - 4/12, RCH

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!